Premium

Lisse start met tiny houses

Lisse start met tiny houses
Het tiny house van Timothy Meaker en Wendy van Leeuwen aan het Rederijkersplein in Noordwijk.
© foto pr
Lisse

Lisse wil nu echt werk gaan maken van zogeheten tiny houses in de gemeente, huisjes van maximaal vijftig vierkante meter die (zo goed als) klimaatneutraal zijn. Op woensdag 6 maart wil de speciale raadswerkgroep de startbijeenkomst houden, waarop duidelijk moet worden of en hoeveel belangstelling er onder de inwoners is voor zo’n tiny house.

Als begin maart blijkt dat er serieus belangstelling is, dan wil de werkgroep in april en mei samen met belangstellende inwoners naar een paar bestaande projecten, zoals in Noordwijk en Almere. In Noordwijk is al een tijdje de initiatiefgroep Noordwijk Klein actief om daar meer tiny houses van de grond te krijgen. Het plan om er een aantal in Bronsgeest neer te zetten gaat overigens niet door omdat de nieuwe coalitie heeft besloten om daar voorlopig niet te bouwen.

In het coalitieakkoord van D66, CDA en Nieuw Lisse werden tiny houses als een van de speerpunten benoemd. Vorig jaar werd er ook een speciale raadswerkgroep voor in het leven geroepen. Die bestaat uit PvdA'er Guus Mesman, CDA'er Jeanette Loos en Cor de Groot van Nieuw Lisse.

Als er genoeg belangstelling voor tiny houses in Lisse blijkt, wil de gemeente samen met de belangstellende bewoners aan de slag om een concreet plan te maken wat er moet gebeuren om ze te realiseren, welke (rand)voorwaarden daarbij gelden en waar die kleine duurzame huisjes een plek kunnen krijgen. Daarbij is eerder de leegstaande School met de Bijbel aan de Broekweg genoemd, maar het terrein naast Rustoord en Dever Zuid bieden wellicht ook mogelijkheden. Of de huisjes permanent of tijdelijk ergens kunnen staan, is een vraag die nog moet worden beantwoord. In Noordwijk gaat het om tijdelijke plekken.

Bewoners krijgen in Lisse de ruimte om de huisjes naar eigen inzicht te bouwen. Ze kunnen een heel eigen ontwerp maken, maar sinds een paar jaar zijn ook kant- en klare bouwpakketten te koop in diverse afmetingen en prijzen die variëren van enkele tienduizenden euro’s tot een kleine ton. Er zijn ook bedrijven die tiny houses verhuren.

Tiny houses worden steeds vaker genoemd als een mogelijkheid om starters sneller dan nu aan een woning te helpen, maar voorzitter Mesman benadrukte eerder in deze krant dat voorop staat dat het oorspronkelijke idee van duurzaamheid centraal blijft staan.

Eind mei moet duidelijk zijn of er (voldoende) belangstelling is. Is dat het geval, dan moeten er in de maanden daarop meer concrete plannen worden gemaakt met de belangstellende inwoners. Wanneer die daadwerkelijk aan de slag kunnen om hun duurzame huisje te realiseren, wordt daarna bepaald.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.