Premium

Veerpont Kaageiland schampt passerend vrachtschip

Veerpont Kaageiland schampt passerend vrachtschip
De veerpont in bedrijf.
Kaag

De veerpont tussen Kaageiland en Buitenkaag heeft maandagavond een passerend vrachtschip geschampt. Het gebeurde rond half tien, met veel getuigen. Zo hielden brandweerlieden net een oefening.

Het incident sterkt sommige eilanders in hun overtuiging dat de overtocht er niet veiliger op is geworden nu ODV Maritiem sinds 1 januari de scepter zwaait. De Dorpsraad vindt het te vroeg voor harde conclusies. ,,Feit lijkt wel dat er opstartproblemen zijn, met kapiteins die nog erg moeten wennen aan de pont met zijn ene boegschroef. En dat zorgt voor onrust op het eiland’’, meldt woordvoerster Renee Smit.

,,Het is niet zo dat er constant aanvaringen zijn - volgens mij was dit nummer één. We merken wel dat de wachttijden oplopen, tot soms drie kwartier. In de piekuren slibt het eiland dan dicht. Verkeer kan er maar moeilijk op komen omdat het verkeer tegenkomt dat in de rij staat te wachten. En dus moet men er maar een beetje langs manoeuvreren.’’

In het ’constructieve overleg’ met ODV wil de Dorpsraad er dan ook op aandringen om onervaren schippers niet te snel alleen te laten varen. ,,En zeker niet tijdens avonden of nachten, zoals maandag gebeurde. Of bij sterke wind, zoals dit weekeinde.’’

Hoewel ze de problemen zeker niet wil bagatelliseren, houdt ze er al evenmin van om te overdrijven: ,,We staan nog steeds positief tegenover de pont en de nieuwe eigenaar. Wel moeten we dit, in het belang van het eiland, snel samen oplossen.’’ Ze denkt daarbij aan een betere opleiding en begeleiding van de schippers: ,,Ik heb ook echt te doen met de schipper van maandag. Wat wérd hij toegeroepen.’’ ODV Maritiem kon deze dinsdag niet reageren.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.