Premium

Meesteroplichter Z. ook verdachte in Noordwijk

Meesteroplichter Z. ook verdachte in Noordwijk
Noordwijk

Meesteroplichter Francis Z. blijft voorlopig vastzitten. De 47-jarige man is in het verleden verschillende malen tot langdurige straffen veroordeeld. Dit keer zit hij vast op verdenking van oplichting van inwoners uit onder meer Noordwijk, Huizen, Blaricum en Laren.

Het televisieprogramma Opgelicht heeft verschillende keren aandacht besteed aan de praktijken van Z.

Ook zijn er twee boeken over hem geschreven. En terwijl er nog een hoger beroep loopt tegen een veroordeling van 2,5 jaar wegens oplichting en flessentrekkerij, staat Z. alweer terecht in een volgende rechtszaak.

November vorig jaar werd Z., die als inwoner van Purmerend staat ingeschreven, gearresteerd op verdenking van nieuwe misdrijven. Zijn 29-jarige vriendin uit Huizen is als medeplichtige aangehouden.

Zij zou door Z. achterovergedrukte goederen en geld op haar naam of rekening hebben laten zetten.

Z. keek tijdens dinsdag tijdens de zogeheten pro-formazitting onaangedaan voor zich uit toen officier van justitie Sleeswijk veertien aanklachten opsomde. ,,Ik doe dat beknopt, want als ik alles ga voordragen ben ik wel enige tijd bezig’’, zei Sleeswijk.

Lees ook: ’Meesteroplichter’ Z. te ziek voor eigen rechtszaak

Zo wordt Z., die door de jaren heen gebruik heeft gemaakt van verschillende aliassen, dit keer verdacht van het verduisteren van een auto, het wegsluizen van grote geldbedragen, stelen van een duur horloge en het afsluiten van telefoonabonnementen. In al die gevallen was een inwoner van Noordwijk het slachtoffer.

Daarnaast zou hij onder meer in Laren tandartsbehandelingen hebben ondergaan zonder daarvoor te betalen. Via internet inde hij volgens justitie aanbetalingen voor de verhuur van niet bestaande vakantiewoningen.

Hoe groot de woede bij sommige gedupeerden is, bleek toen Sleeswijk een van hen citeerde: ,,Als ik hem tegenkom, sla ik hem neer.’’

Advocaat Bovens verdedigde zijn cliënt door per aanklacht aan te geven dat de beweringen van justitie niet kloppen. Zo zou bijvoorbeeld nergens uit blijken dat Z. mensen met kredietovereenkomsten had benadeeld.

Ook bevreemdt het Bovens dat Z. wordt beticht van oplichting met een vakantiewoning, terwijl de verhuur pas in de komende maanden plaatsvindt en er nog maar bewezen moet worden dat het huis niet bestaat. Een dure Mercedes had Z. gewoon gekocht.

Het klonk Sleeswijk allemaal opmerkelijk in de oren. Sinds 2014 heeft Z. volgens hem geen legale inkomsten gehad en waar zou hij die auto dan van moeten betalen? Sleeswijk: ,,Verdachte heeft nooit gewerkt en gaat dat in de toekomst ook niet doen.’’

Hoewel Bovens probeerde om Z. tot de inhoudelijke rechtszaak - op zijn vroegst eind mei - vrij te krijgen, ging de rechtbank daar niet in mee. ,,Ik vermoed dat de zaak dan een hele dag gaat duren’’, bereidde rechter De Wit de partijen alvast voor.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.