Premium

CU/SGP: tijdelijk verhuizen beter voor de bibliotheek

CU/SGP: tijdelijk verhuizen beter voor de bibliotheek
De bibliotheek in de Sterrentuin moet een jaar dicht.
© Foto Hielco Kuipers
Leiderdorp

De gemeente Leiderdorp moet nadenken over een tijdelijke huisvesting voor de bibibliotheek, als sociaal-cultureel centrum de Sterrentuin aan de Santhorst wordt verbouwd. Dat stelt raadslid Geert Schipaanboord van de ChristenUnie/SGP in schriftelijke vragen aan burgemeester en wethouders.

Als de Sterrentuin wordt verbouwd tot gemeentelijk welzijnscentrum, moet de bibliotheek waarschijnlijk een jaar dicht, maakten burgemeester en wethouders vorige week bekend. Leiderdorpers die een boek of cd willen lenen, moeten dan maar naar een vestiging van de bibliotheek in Leiden. Voor degenen die dat niet kunnen, zou er een bibliotheekbus moeten gaan rijden.

SGP’er Schipaanboord vindt een jaar sluiten van de bibliotheek ’problematisch’ en vraagt zich af of burgemeester en wethouders daar wel goed over hebben nagedacht. De inventaris van de bibliotheek moet immers een jaar ergens worden opgeslagen en het ’het personeel zal toch gedurende de sluiting doorbetaald worden’. Een tijdelijke verhuizing van de bieb, bijvoorbeeld naar het leegstaande voormalige pand van de ABN/Amro aan de Statendaalder, zou dan een goed alternatief zijn, denkt hij. ’De extra kosten zullen relatief beperkt zijn’.

Het gemeentebestuur heeft de plannen voor de verbouwing van de Sterrentuin helemaal omgegooid, nadat bleek dat die zes ton duurder zou worden dan de 2,5 miljoen euro die de gemeenteraad daarvoor in oktober 2017 beschikbaar had gesteld. Op het verbouwingsplan is wat bezuinigd, en de 550.000 euro die opzij was gezet voor verbouwing van de Gemeentewerf is toegevoegd aan het budget voor de verbouwing. Dat betekent wel dat het Leiderdorps Museum en Theater Toverlei nu in onzekerheid verkeren over hun toekomst. Zij zouden naar de verbouwde Gemeentewerf verhuizen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.