Premium

Mama is 40 jaar spoorloos [video]

Mama is 40 jaar spoorloos [video]
Enkhuizen

De mysterieuze verdwijning van Riek Degeling houdt haar dochters al tientallen jaren bezig. Misschien zei ze wel gedag tegen haar jonge kinderen toen ze wegging om nooit meer terug te keren. Of zou haar iets ergs zijn overkomen. Niemand weet het.

Het is al dik veertig jaar geleden dat Riek Degeling uit Enkhuizen spoorloos verdween. Twee van haar dochters doen een oproep aan het publiek om hun moeder alsnog terug te vinden.

Zij hebben haar nooit meer gezien. „Ik ben nu zelf moeder van twee kinderen”, zegt dochter Monique Daggelders. „Je vraagt je toch af waarom je als moeder in vredesnaam bij je kinderen weggaat.”

Het verhaal van de verdwenen Riek Degeling zit vol vragen waarop al zo lang geen antwoorden komen. Vast staat dat ze op 22 februari 1944 als Hendrika Veronica Degeling ter wereld kwam op de kraamafdeling van het toen nog bestaande katholieke ziekenhuis Sint Nicolaas in Lutjebroek.

Ze groeide op in de Burgemeester van Bredastraat in Bovenkarspel in een gezin met vijf meiden en twee broers.

Mama is 40 jaar spoorloos [video]
Riek Degeling.
© Foto privébezit Monique Daggelders

Ze trouwde met Frans Groet, met wie ze 48 jaar geleden Monique als dochter kreeg. Het gezin woonde toen in de Tom Kranenburgstraat in Enkhuizen. Tot het gezin behoorde ook Monique’s drie jaar oudere zus Karin Hillen, die een andere vader uit Duitsland heeft.

„We zijn er vijftien tot twintig jaar geleden achter gekomen dat onze moeder nog een oudere dochter heeft. Dat is Marianne, een volle zus van Karin. Zij werd destijds als kind ter adoptie afgestaan.”

Overspannen toestand

Over de verdwijning van hun moeder gaat volgens de dochters het verhaal dat zij in overspannen toestand is vertrokken. Monique twijfelt aan die lezing omdat een oude buurjongen haar heeft verteld dat hij nadien nog enkele brieven van Riek kreeg, waaruit helemaal niet bleek dat ze overspannen was.

Ook Karin gelooft hier niets van: „Mijn moeder vertrok twee dagen voor mijn verjaardag. In mijn beleving nam ze heel bewust afscheid van mij. Ik weet nog dat ze toen vertelde dat ik heel goed mijn best op school moest doen.”

De dochters zeggen dat ze op 26 augustus 1974 of 1975 is vertrokken. „Ik heb nauwelijks herinneringen aan haar. Nee, een foto van ons tweeën heb ik ook niet”, vertelt Monique.

„Waarom ze is vertrokken weten wij dus niet. Het huwelijk van mijn ouders was sowieso niet goed. Ze hadden vaak ruzie. De avond voordat moeder verdween, zouden ze een flinke ruzie hebben gehad.”

Ontbonden

Het gezin Groet vertrok vervolgens ook vrij snel hierna uit Enkhuizen. „We hebben op meerdere plaatsen in Nederland gewoond”, vertelt Monique. Karin: „Onder meer in Opheusden, Waalwijk en Wijchen.”

Vader Frans Groet overleed in november 2017. „Hij had al vrij snel nadat onze moeder was verdwenen een nieuwe relatie. Wij kregen een stiefmoeder.”

Mama is 40 jaar spoorloos [video]
Karin Hillen (links) en Monique Daggelders zoeken hun verdwenen moeder Riek Degeling.
© Foto privébezit Monique Daggelders

Het huwelijk met Riek werd in afwezigheid van haar door de rechter op 19 februari 1976 ontbonden. Navraag bij de gemeente Enkhuizen leerde de dochters dat hun moeder 16 november 1978 uit de gemeente is vertrokken naar onbekende bestemming.

„Mijn vader zei dat hij niet wist waar onze moeder was”, blikt Monique terug. Ze weet na al die jaren nog steeds niet wat ze daarvan moet denken. „Het vermoeden bestaat dat mijn vader mijn moeder wat heeft aangedaan. In Enkhuizen deden geruchten over mijn vader de ronde. Volgens mensen in de buurt was hij niet onder de indruk dat moeder weg was.”

Geruchten zijn nog iets anders dan feiten, beseffen de dochters. Of er sprake is van een misdrijf, is niet bekend. Het politieonderzoek leverde destijds niets op. De poging vanuit de familie om Riek via het radioprogramma Adres Onbekend op te sporen, slaagde evenmin.

„Vijftien jaar geleden besloot ik een zoekpoging te doen”, zegt Monique. „Toen al stuitte ik op de privacywetgeving. Ik kwam in contact met een coldcaseteam van de politie in Noord-Holland. Die hielp mij. Maar de meeste informatie van het eerdere onderzoek was al vernietigd.”

Sterfbed

Karin noemt het ’erg’ dat over haar stiefvader Frans Groet kwaad werd gesproken. „Hij heeft verteld dat hij niet weet waar moeder is. Op zijn sterfbed zat ik bij hem en vertelde hij dat hij in zijn leven fouten heeft gemaakt. Maar dat doen we allemaal.”

Voor Monique lijkt het terugvinden van haar moeder een kansloze operatie. „Ik had dit voor mezelf eigenlijk al afgesloten. Het initiatief voor de oproep die we nu doen, komt bij Karin vandaan. We doen dit omdat we misschien iets kunnen bereiken via social media. Er zitten nog zoveel losse eindjes aan dit verhaal. Misschien dat we toch weer een sprankje hoop krijgen.”

Waarom dat vertrek? De vraag blijft de dochters bezighouden. „Ik denk dat ze last had van depressies”, stelt Monique. Haar vertrek had ook voor Monique ingrijpende gevolgen. „Ik heb geen fijne jeugd gehad. En hoeveel halfbroers en halfzusters ik nu precies heb, durf ik echt niet te zeggen.”

Binnen de familie wordt gedacht dat Riek destijds naar Duitsland is vertrokken. Karin spreekt het vermoeden uit dat haar moeder destijds naar de man in Duitsland ging die de vader van haar en haar oudere zus is. „Mijn moeder had een affaire met een Duitser in de jaren zestig toen ze in Wuppertal werkte. Daaruit ben ik ontstaan. De politie is na haar vermissing nog bij zijn huis langs geweest, maar daar was ze niet.”

Waar beginnen?

Zelf heeft Karin haar echte vader nooit gezien. „Ik heb geen gegevens van hem. Ik weet helemaal niets van hem. Het enige dat ik ooit gehoord heb is dat hij mogelijk Gunther Starnek heet. Nee, ik heb nooit naar hem gezocht in Wuppertal. Waar zou ik moeten beginnen? Ik heb nu wel in Duitsland een oproep op Facebook geplaatst om ook hem terug te vinden.”

Van moeder Riek hebben de dochters na haar vertrek nooit meer iets vernomen. Ze hebben hun leven op orde, al blijft het gemis knagen. Monique woont met haar gezin in het Noord-Brabantse Nieuwendijk.

Karin woont met haar man en drie kinderen in het Duitse Twist, net over de grens bij Emmen. „Ik heb alles goed voor elkaar”, zegt ze. „Al blijft het echt heel bizar dat ik geen echte ouders heb. Het voelt alsof ik in de wereld ben gegooid en het maar moet uitzoeken.”

Ze hopen dat mensen die toch nog iets weten over hun moeder dit willen vertellen. Dit kan door contact op te nemen met Monique via www.facebook.com/monique.daggelders. De politie zegt dat er destijds onderzoek is gedaan. Tegelijk laat politiewoordvoerder Koos Venema weten dat de politie bereid is de vermissing nogmaals met de dochters door te nemen.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.