Tampons in automaten toiletten universiteit Leiden

© Archieffoto
Leiden

De Universiteit Leiden gaat in toiletten ’die daarvoor in aanmerking komen’, automaten plaatsen met maandverband en tampons.

Daarmee komt vice-voorzitter Martijn Ridderbos van het College van Bestuur tegemoet aan een wens van de studentenpartijen.

Ridderbos protesteerde tijdens een vergadering van de Universiteitsraad, de ’gemeenteraad’ van de universiteit, nog lichtjes tegen dit verzoek van de studentenpartijen ONS en LVS. Hij wees erop dat er in de Leidse binnenstad ook supermarkten zijn, waar zulke artikelen verkrijgbaar zijn. Maar als tijdens een college de nood aan de vrouw komt, zei woordvoerster Kirsten Lelieveld, hebben studentes echt geen tijd om in een Leids kwartiertje heen en weer te rennen naar een supermarkt. Bovendien missen ze dan colleges.

De menstruatieartikelen worden niet gratis, zoals ONS had gevraagd. Dan zou de universiteit een leverancier van maandverband en tampons worden, en dat gaat Ridderbos te ver. ,,We gaan een commerciële partij vragen om de automaten te plaatsen en te vullen.’’ Hij zegde wel toe dat de universiteit ’geen marge’ rekent.

De plaatsing van de automaten is op proef, om te zien ’of er gebruik van wordt gemaakt’. De kans hierop is groot, want meer dan zestig procent van alle Leidse studenten is vrouw.

Overigens staat in het Lipsiusgebouw aan de Witte Singel nu ook al een automaat van de firma SchoolSupply, waarin tampons en maandverband verkrijgbaar zijn.

Lees ook:

Column: Menstruatieartikelen

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.