Column: Menstruatieartikelen

© Archieffoto

Journalistiek moet concreet zijn. Ik begreep daarom dat een collega het woord ’menstruatieartikelen’ in een kop boven een artikel van mij had veranderd in ’tampons’. Een beetje jammer vond ik dat dan ook wel weer, want het woord is juist zo leuk. Het is namelijk een tegenstrijdige samenstelling - concreet en eufemistisch tegelijkertijd.

Ik stam nog uit een tijd waarin over dit eh... onderdeel van de vrouwelijke biologie heel omzichtig werd gedaan. In het ouderlijk huis kwam de kwestie liefst helemaal niet ter sprake. In de familie- en kennissenkring van mijn ouders en bij vrienden thuis werd, als het echt niet anders kon, weleens gesproken van ’stonden’, een in mijn oren onbegrijpelijk woord. Ik vond het dan ook verfrissend dat de studentenpartijen in de Universiteitsraad hier geen taboe van maakten en het woord ’menstruatie’ zonder gêne in de mond namen.

Maar het woord ’artikelen’ vond ik dan weer wel omfloerst. Een ’artikel’, dat kan van alles zijn. De voorzitter van de UR sprak over ’producten’, al even vaag. Dat het om tampons en maandverband ging, moest ik eigenlijk raden. Dat menstruatie bestaat, is dus geen taboe meer, maar wat vrouwen daar in toilet of badkamer tegen ondernemen, moet blijkbaar nog wel in nevelen gehuld blijven. Hier ligt dan toch een grens aan het bij-de-naam-noemen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.