Kjeld Nuis: nieuwe schoenen, nieuwe kansen

Nuis tijdens de persbijeenkomst in aanloop naar het WK Sprint 2019.© Foto ANP

ANP
WOLVEGA

Voor Kjeld Nuis zijn de WK sprint, komend weekeinde in Thialf, om meerdere redenen een spannende uitdaging. De tweevoudig olympisch kampioen (1000 en 1500 meter) heeft nog wat goed te maken voor zijn optreden twee weken geleden bij de WK afstanden in Inzell, waar hij zijn beide wereldtitels moest afstaan (derde en vijfde). De 29-jarige schaatser uit Zoeterwoude gaat bovendien op jacht naar eerherstel met nieuwe schaatsschoenen aan zijn voeten. Hij reed vier jaar lang met vele successen op zijn vorige paar, waaronder hij na Pyeongchang 2018 al wel nieuwe buizen liet plaatsen.

„Ik had echt mijn zinnen gezet op Inzell, ik wilde daar heel goed rijden. Ik voelde me ook heel sterk, maar het kwam er gewoon niet uit. Dat vond ik waardeloos. Oké, dacht ik, ik heb nú een nieuwe prikkel nodig, ik ga nú nieuwe schoenen proberen. Ik had ze al liggen hoor, maar ik durfde ze nog niet te proberen. Het blijft een gok, maar dit is wel het juiste moment voor mij. Even letterlijk met je schaatsen bezig zijn en verder niks. Ik zit nu weer lekker in mijn vel.”

Nuis: „Soms oogt het nog wat onwennig en heb ik soms nog wat missertjes. Dat is logisch, want ik schaats er pas een week op. Ze zijn een stuk lichter, voelen directer aan en in de bochten voel ik ook meteen druk op het ijs. Ik ben positief verrast en nu maar hopen dat ik harder ga.”

Voor Nuis is er komend weekeinde in Thialf één grote favoriet: de Rus Pavel Koelizjnikov. De tweevoudige wereldkampioen (2015, 2016) bleef in Inzell verrassend buiten de medailles. „Toch heeft hij daar heel sterk gereden. Op de 500 meter verknalde hij zijn eerste bocht en op de 1000 meter tegen mij hield hij zijn benen plotseling stil, om onverklaarbare redenen. Er werd gezegd dat hij dacht dat hij in de verkeerde baan reed, maar ik weet het niet hoor. Ik weet wel dat hij in Inzell uitstekend in vorm was. Voor mij is hij de grootste kanshebber, en daarna komen de Noor Lorentzen en Kai Verbij natuurlijk. Die rijdt heel constant dit jaar.”

Over zijn eigen kansen doet Nuis niet al te moeilijk. „Als ik ze goed raak, kan ik heel gevaarlijk zijn voor het klassement. Maar in dit veld kom ik gewoon tekort op de 500 meter. Als ik echter twee keer een heel goede 1000 meter rijd, dan haal ik het podium. Dat is mijn doel ook. Dat is reëel, de wereldtitel is dat niet, maar wie weet?”

Orie

Jac Orie, de succescoach van schaatsploeg Jumbo-Visma, weet het als geen ander: het is heel lastig om te winnen, als je geen risico’s durft te nemen. Daarom staat hij achter de keuze van zijn prijsvechter Nuis om vlak voor de WK sprint in Heerenveen op nieuwe schoenen te gaan rijden.

„Er zijn genoeg goede argumenten voor hem om te veranderen en dan moet je het gewoon doen”, betoogt Orie in Wolvega. „Kjeld is geen grijze muis en dat moet hij niet worden ook. Hij is misschien best wel een flapuit en een beetje losse jongen, maar hij is niet zo impulsief als iedereen denkt. Helemaal niet zelfs. Hij luistert altijd goed en weet heel goed waarmee hij bezig is.”

Volgens Orie kun je goed zien dat Nuis nu op andere schoenen rijdt. „Kjeld beweegt anders, je ziet het vooral bij de start. Hij komt makkelijker in zijn schaatspositie en kan die ook makkelijker houden, maar of dat uiteindelijk resulteert in snellere tijden, zullen we moeten afwachten. Eerst nog maar eens even goed testen, want hij heeft er nog geen wedstrijd mee gereden.”

Orie grinnikt als hij hoort dat Nuis voor zijn nieuwe schoenen heeft gekozen, omdat hij naar eigen zeggen een „nieuwe prikkel” nodig heeft. „Nou, ik weet er nog wel een paar meer voor hem. Je hebt diverse keuzes als je jezelf wil verbeteren en dan is dit er één van. Je bent als schaatser en coach eigenlijk altijd wel bezig met materiaal. Dat is een doorlopend proces.”

Orie benadrukt dat de teleurstellende prestaties van Nuis bij de WK afstanden in Inzell zeker niet aan zijn ’ouwe’ schoenen zijn toe te schrijven. „Nee, natuurlijk niet. Het gaat altijd om heel veel factoren en dan is het moeilijk om achteraf vast te stellen waar het precies aan heeft gelegen. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden.”

Het gebrek aan stabiliteit in de privésituatie van Nuis, die eind vorig jaar brak met zijn vriendin met wie hij een zoontje heeft, is misschien wel de belangrijkste oorzaak van zijn tegenvallende seizoen tot dusver. Evenals de tweevoudig olympisch kampioen („die emmer is leeg”) wil Orie het daar niet meer over hebben. „Die kant gaan we niet meer op.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.