Gerard Koerts: het muzikale brein achter Earth & Fire

Gerard Koerts

Gerard Koerts

Theo de With
Voorschoten

Met zijn tweelingbroer Chris was Gerard Koerts het muzikale brein achter de Nederlandse popformatie Earth & Fire. Afgelopen woensdag is hij in Frankrijk op 71-jarige leeftijd overleden.

Zangeres Jerney Kaagman was uiteraard het boegbeeld van de band, maar de broers Koerts waren verantwoordelijk voor de muzikale koers. In eerste instantie speelde Earth & Fire vooral symfonische muziek, later schurkte de formatie tegen de disco aan.

De basis van Earth & Fire ligt in Voorschoten, de toenmalige woonplaats van de tweeling Koerts. Hun muzikale avontuur begint in 1963 met de oprichting van het bandje The Young Ones. Als ze er twee jaar later ook bij gaan zingen, verandert de naam in The Swinging Ones. Met deze formatie winnen ze zelfs een talentenjacht in de Stadsgehoorzaal van Leiden.

Earth & Fire ontstaat pas echt als Jerney Kaagman er in 1969 bij komt. De directiesecretaresse van een Haagse boekhandel komt voorzingen in het Bondsgebouw in Voorschoten, het toenmalige repetitiehonk, en wordt meteen aangenomen.

Zij wordt de sleutel tot het succes. Met nummers als ’Maybe tomorrow, maybe tonight’, ’Memories’ en ’Storm and thunder’ worden aan de lopende band hits gescoord. ,,Je kon in de jaren zeventig niet om Earth & Fire heen’’, zegt de Katwijkse muziekjournalist Jan van der Plas. ,,De band maakte zulke sterke platen, zo goed geschreven, echt van internationale klasse. Het succes bleef niet beperkt tot Nederland, ook in andere Europese landen kregen ze voet aan de grond. Eigenlijk alles werd door Gerard en Chris Koerts geschreven.’’

Chris was de gitarist van de band en Gerard de toetsenist. Met hun lange sluike haar en baarden waren de twee Voorschotenaren vikingachtige verschijningen.

Kenmerkend voor het geluid van Earth & Fire was de mellotron, die Gerard Koerts introduceerde. ,,The Moody Blues waren er bekend mee geworden en Gerard haalde het instrument naar het vasteland van Europa’’, zegt zijn zwager Fred Hermsen, die in 2006 een biografie over de band publiceerde.

Na 1975 droogde de stroom hits op. De symfonische muziek bleek niet meer zo in trek. Toch komt de grootste hit pas als de band op zijn retour lijkt. Gerard Koerts componeert in 1979 ’Weekend’ in zijn tuin in Zoeterwoude en laat zich daarbij inspireren door de reggaeklanken van ’Dreadlock holiday’ van 10CC. Met deze nieuwe sound voert Earth & Fire wekenlang de hitlijsten aan.

In 1983 stapte Gerard Koerts uit de band; zijn tweelingbroer had dat al eerder gedaan. Ze hebben samen nog twee cd’s gemaakt als Earth & Fire Orchestra. ,,Ook hebben ze in hun eigen studio in Voorschoten nog gewerkt met Anneke Grönloh en de Tielman Brothers.’’

De laatste jaren trok Gerard Koerts zich graag terug in Frankrijk. Met een aantal bevriende musici en zijn broer had hij daar nog een hobbybandje: The French Connection. De longziekte, waar hij jarenlang aan leed, is hem uiteindelijk fataal geworden.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.