Van Bontekoestrook naar groen park

Onder de rook van de meelfabriek ligt de Bontekoestrook.

Onder de rook van de meelfabriek ligt de Bontekoestrook.© Foto Hielco Kuipers

Loman Leefmans
Leiden

Van de vuilste strook van Leiden, via een kaal maanlandschap, naar een groen speel- en wijkpark. Die metamorfose ondergaat momenteel de zogeheten Bontekoestrook tussen de Zeeheldenbuurt en industrieterrein De Waard. Zoals de foto duidelijk maakt, is de transformatie nu halverwege.

Een stukje van het langwerpige terrein, bij de Bontekoestraat, was recent als wijktuintje ingericht. Maar een veel groter deel van het kavel, bij de Van Speykstraat, bestond uit een verhoogd, maar mislukt basketbalveldje met daar omheen graszoden vol hondendrollen. Onder de grond bevond zich een flinke portie bodemverontreiniging en erbovenop werd huisraad en afval naar hartenlust gedumpt.

Die lap is de afgelopen weken gesaneerd, nadat eerst alle bomen en begroeiing werden weggehaald. Het met hekken afgezette gebied is op dit moment een kaal en braakliggend stuk land, waar graafmachines de bodem afgraven, omwoelen en zuiveren, en waar gas- en waterleidingen worden verlegd.

Het is nu wellicht moeilijk voor te stellen, maar over enkele weken al ontstaat een overwegend groen speelterrein met wandelpaden, die een ecologische buffer moeten vormen tussen de woonwijk en de afvalverwerking op de gemeentewerf daar direct achter.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.