Einde van Gymsport en ZZ Leiden als geen verenigingsruimtes komen in nieuw sportcentrum

Computerschets van het nieuwe sportcentrum.

Computerschets van het nieuwe sportcentrum.© afbeelding gemeente leiden

Loman Leefmans
Leiden

Als Gymsport Leiden en ZZ Leiden geen eigen verenigingsruimtes krijgen in het nieuwe sportcentrum aan de Telderskade in Leiden, houden beide organisaties op te bestaan. ,,Dat zou heel triest zijn’’, aldus topsportcoördinator Tjeerd Scheffer. ,,En nee, er is geen sprake van dramatiseren.’’

Na decennia van potverteren smijt de gemeente de komende jaren met miljoenen voor nieuwe Leidse sportaccommodaties. Bij De Vliet verrijzen een schaatshal en een zwembad onder een dak, en aan de Telderskade komt een sportcentrum met twee hallen.

Beide centra worden met de meest moderne (sport)technieken uitgerust en volgens de gemeente is in die nieuwe opzet geen plaats voor aparte inpandige clubhuisjes voor de verschillende verenigingen. Er komt één gezamenlijke horecaruimte waar een pachter achter de toonbank staat.

Waterpoloclub ZVL was daar eerder zo boos over dat elke vorm van overleg met de gemeente is gestaakt. Afgelopen donderdagavond was het in de raadszaal de beurt aan Gymsport Leiden om te pleiten voor een eigen verenigingskamertje. ,,Want anders gaat de clubcultuur verloren’’, voorspelt voorzitter Arthur Haasbroek.

En hij had ook een voorbeeld uit de praktijk. Als Haasbroek met veertig mensen vergadert en hij de aanwezigen een kop koffie schenkt, is hij daaraan één pak koffie kwijt. Moet hij veertig koppen bestellen bij de commercieel gerunde bar, dan kost hem dat rond de honderd euro. ,,Waarom moet het allemaal zo commercieel?’’, vroeg hij hardop aan zijn gehoor van raadsleden.

Na Haasbroek nam Scheffer het op voor basketbalorganisatie ZZ Leiden. Die heeft nu in de Vijf Meihal een businesslounge waar sponsors voor en na de wedstrijden samenkomen. Als er geen vergelijkbare ruimte in de nieuwe sporthal komt, lopen de sponsors weg en is er geen ZZ meer. ,,Dan is het gewoon klaar’’, aldus Scheffer.

De gemeenteraad bespreekt begin volgende maand de inrichting van het nieuwe sportcentra in Zuidwest.

Dan gaat het ook over buurtbewoners die wijzen op vormen van (parkeer)overlast en de Leidse Sport Federatie die vreest dat de twee nieuwe zalen niet genoeg zijn voor het steeds groeiende sportaanbod.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.