Leidse ’moordmakelaar’ blijft in cel voor medeplegen liquidaties

Leidse ’moordmakelaar’ blijft in cel voor medeplegen liquidaties
Beveiligde auto's komen aan bij de rechtbank in Rotterdam, waar twee kopstukken van motorclub Caloh Wagoh voor de rechter moeten verschijnen.
© ANP
ROTTERDAM

Twee kopstukken van motorclub Caloh Wagoh blijven voorlopig in de cel. De rechtbank in Rotterdam verlengde vrijdag het voorarrest van de 48-jarige Delano - Keylow - R uit Leiden en de als 'godfather' te boek staande Greg R. (70) uit Mijdrecht. De mannen worden verdacht van het medeplegen van twee liquidaties, zij zouden die hebben gefaciliteerd. Het Openbaar Ministerie had het over ,,moordmakelaars" waar je een ,,moord op bestelling" kon regelen.

R. en R. worden verdacht van de moorden op Zeki Yumusak en Jair Wessels, beiden in 2017. Kroongetuige Tony de G. zou naar de twee motorclubkopstukken hebben gewezen. Zij zouden de moordopdrachten hebben aangenomen en er vervolgens voor hebben gezorgd dat anderen deze uitvoerden. Ze regelden daarvoor onder meer wapens en vluchtauto's.

De advocaten van de twee mannen hekelden de taal van het OM. ,,Het OM heeft mijn cliënt zonder enige terughoudendheid neergezet als moordmakelaar. Er is hier sprake van een ongekende disbalans", aldus Greg R.'s advocaat Christian Flokstra. Omdat de verklaringen van de kroongetuige momenteel nog onderzocht worden, kan het OM deze nog niet verstrekken aan de rechtbank en de verdediging. Zij weten dus niet precies wat er allemaal in staat.

Het lijkt dat De G. over vier door hem gepleegde moorden heeft verklaard, onder anderen de twee waarvoor de verdachten nu terecht staan. De G. is een van de verdachten in de strafzaak over de moord op Wessels. Over de moord op Yumusak is nog geen zaak.

Wessels werd in juli 2017 doodgeschoten op het parkeerterrein bij station Breukelen, Yumusak rond dezelfde tijd in Rotterdam. Beide mannen waren geen onbekenden in het criminele circuit.

Meer nieuws uit Leiden