Monument voor Ramses Shaffy achter station Leiden Centraal

Het ontwerp van Janine Melai voor het Shaffy-monument in het Terweepark in Leiden.

Theo de With
Leiden

Nog voor de zomer moet achter station Leiden Centraal een monument voor Ramses Shaffy staan. Het ontwerp is van de Leidse beeldhouwer Janine Melai. Volgende maand begint de crowdfunding voor het kunstwerk.

Ramses Shaffy (1933-2009) bracht zijn jeugdjaren in Leiden door. Zijn moeder bleek niet in staat om voor hem te zorgen. Zij liet hem achter bij het gezin van Roos en Herman Snellen, dat aan het Terweepark in Leiden woonde. Het huis is in 1993 gesloopt voor de uitbreiding van het station.

,,Dit is dus de uitgelezen plek om de herinnering aan Ramses Shaffy levend te houden’’, zegt Peter van der Geer, een van de buurtbewoners die zich inzet voor de komst van het monument.

Ze hebben hun oog laten vallen op het grasveld aan de achterkant van het station. ,,Het is grondgebied van het LUMC, maar dat heeft inmiddels toestemming gegeven. De vergunning van de gemeente Leiden is ook binnen.’’

Adopteren

Beeldhouwer Janine Melai is druk bezig met de vervaardiging van het kunstwerk. Daarom gaan de initiatiefnemers nu aan de slag om de benodigde 29.000 euro binnen te halen. Buurtbewoners kunnen alvast voor 100 euro een steen adopteren. Op 6 april begint via voordekunst.nl de crowdfunding voor de rest van Leiden en Nederland.

De onthulling van het kunstwerk staat gepland voor zaterdag 15 juni. Het wordt circa vijf meter hoog en uitgevoerd in cortenstaal. Een van de bekendste tekstregels uit zijn repertoire wordt afgebeeld: ’Hoog Sammy kijk omhoog’.

Hoop

Peter van der Geer zegt daarover: ,,Uit die regel spreekt hoop. Kijk naar de blauwe lucht en laat de moed niet zakken. Ik hoop dat voorbijgangers daar moed uit putten als ze op weg zijn naar het station, hun werk of het ziekenhuis.’’

Rond de twee pilaren worden in cirkelvorm steentjes in het gras gelegd. Hierop komt een citaat van Ramses Shaffy over zijn Leidse jaren te staan: ’Hier lag de schoonheid en de basis van mijn leven’.

Onderzoek

Van der Geer doet momenteel onderzoek naar de jongensjaren van Ramses Shaffy, die toen overigens nog gewoon Didi Snellen heette. Hij wil in de loop van het jaar een wandelgidsje publiceren met een route langs plekken in Leiden die in het leven van Shaffy van belang zijn geweest.

Hiervoor is de Leidenaar nog op zoek naar verhalen. ,,Als er vrienden, klasgenoten of collega’s zijn die Ramses of zijn pleegouders hebben gekend, dan hoop ik dat zij zich met hun verhaal of hun herinnering willen melden.’’

Peter van der Geer is bereikbaar via mail: pmvandergeer@gmail.com

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.