444ste verjaardag Universiteit Leiden is thema Singelloop

Dennis Hoencamp bij de Leidse Science Run.© Foto Jordy Kortekaas

Tim Brouwer de Koning
Leiden

De Universiteit Leiden is nog ouder dan de Singelloop. Hoewel van een officieel jubileum geen sprake is, hebben beide dit jaar iets met vieren. Terwijl het populaire hardloopevenement aan zijn 44ste editie toe is, bestaat de Universiteit Leiden op de kop af 444 jaar.

Om die verjaardag dan te benutten als thema van de Leidsch Dagblad Singelloop is zo vreemd nog niet. Bovendien draagt de universiteit uit haar verjaardagspot 44 cent per deelnemer bij aan de opbrengst van de goededoelenloop. „Al die vieren gebruiken we dit jaar als vrolijke noot bij onze activiteiten”, legt communicatiemanager Minke Holleman namens de universiteit uit. „Zo liepen er 4 trommelaars mee in de optocht bij onze verjaardag. Ook komt er een fietstocht van 44,4 kilometer tussen Leiden en Den Haag. En toen we hoorden van de 4 euro inschrijfgeld voor het goede doel bij de Singelloop, bedacht iemand al snel: met 44 cent erbij is dat weer een mooi bedrag dat past bij onze 444.”

Veel studenten, medewerkers en alumni van de Leidse universiteit verheugen zich op de Singelloop. Lotte van Ouwerkerk bijvoorbeeld verhuisde in 2012 vanwege haar studie naar Leiden en was al gauw verkocht. „Ik woonde ik in de De Genestetstraat, net buiten de singels”, zo herinnert Van Ouwerkerk - inmiddels basisarts – zich nog goed. „Hardlopen deed ik altijd al graag, maar Leiden was nieuw voor mij. Om de stad te verkennen begon ik met hardlooprondjes door de stad en over de singels. Toen ik in 2013 overal aankondigingsposters van de Singelloop zag hangen, was ik gelijk enthousiast.”

Datzelfde geldt voor communicatiemedewerker Dennis Hoencamp van de universiteit. De Leidenaar verheugt zich erop om de verjaardag van de universiteit op een sportieve manier met collega’s en studenten te vieren. „Samen beleef je de sportieve presentatie toch intenser dan alleen”, verklaart hij. „Hopelijk is het vrijdag 5 april lekker weer. Dan staan er meer mensen langs de kant, wat bijdraagt aan de sfeer van de loop.”

De samenwerking van de feestvierende universiteit met de Singelloop-organisatie past in een groter verband. Als nieuw lid van het netwerk van Healthy Universities hamert de Leidse universiteit nadrukkelijk op het belang van een goede gezondheid van studenten en medewerkers. Minke Holleman: „We steunen gezonde initiatieven. De Singelloop past daar mooi in, dus we hopen dat dit jaar extra veel studenten en medewerkers mee rennen langs de mooie Leidse singels!”

Lotte Ouwerkerk en ook Dennis Hoencamp bezweren dat zij deelnemen belangrijker vinden dan winnen, maar willen toch ook wel stevig doorlopen tijdens het 7 kilometer lange ’wereldkampioenschap van Leiden’. Ouwerkerk droomt van een tijd onder de 36 minuten. Hoencamp denkt zelfs al een minuutje eerder aan het bier te zitten in een van de Leidse kroegen rond het parcours.

En geloof het of niet, maar ook Marijke Visscher, werkzaam bij het universitair facilitair bedrijf, mikt op een eindtijd in die richting. „Plezier gaat boven prestatie”, zegt de Leidse atlete, „maar even over 20.00 uur hoop ik toch wel weer binnen te zijn.’’ Vincent Dobbe, teamleider Projectcontrol bij de universiteit zegt het nog preciezer: „En ik na 32 minuten, want 7 kilometer is een makkie voor mij.”

Marijke Visscher.

Mochten de vier afgevaardigden de finish op de Langegracht zonder kleerscheuren bereiken dan weten zij zich verzekerd van een mooie medaille met daarop de drie vieren van hun eigen Universiteit Leiden.

Lees ook:

Singelloop helpt Toonkunstorkest Leiden af van zijn piepende oren

en: Eerste stapjes voor Leidse vestiging Het Babyhuis

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.