Scholieren van de Lucas van Leydenschool in Leiden willen zonnepanelen op het schooldak
© Foto Hielco Kuipers
Middelbare scholieren kwamen vorige maand spontaan in actie voor het milieu. Gisteren waren de basisschoolleerlingen aan de beurt om hun stem te verheffen voor schone energie. Dat ging misschien iets minder spontaan dan bij de oudere scholieren, maar maakte wel minstens net zoveel geluid.
Gisteren streek de Schooldakrevolutie neer bij de Lucas van Leydenschool aan de St. Ursulasteeg. De landelijk opererende stichting heeft zich ten doel gesteld om zo veel mogelijk schooldaken in Nederland vol te laten leggen met zonnepanelen. Daarvoor is de club hard bezig om per school precies in kaart te brengen hoeveel panelen er op het dak passen, hoeveel dat gaat kosten en hoe lang het duurt om de investering weer terug te verdienen. Daarnaast wil de stichting gemeenten en schoolbesturen aanspreken op hun verantwoordelijkheid. En daarvoor komen wat actievoerende leerlingen natuurlijk bijzonder goed van pas.
Leerlingen van groep 7 en 8 van de Leidse binnenstadsschool kregen aan het begin van de schooldag een snelle cursus broeikaseffect, CO₂-uitstoot en groene energie. Tegen het slot hoorden ze tot hun schrik dat in Nederland niet meer dan 6 procent van de energie schoon wordt opgewekt. En daarna was het tijd om op kaarten in te vullen waarom ze vinden dat er op het dak van hun school zonnepanelen moeten komen. Die kaarten werden later op de dag een wapen in de strijd om nog weifelende bestuurders van gemeenten en scholen over de streep te trekken.