Heel de polder op de schop, zelfs de snelweg moet opzij voor de Rijnlandroute

1/5
Leiden

De brug in de A44 is bijna klaar, het knooppunt A44/N206 ziet eruit als een spannend motorcrosscircuit en vanaf de A4 zijn de eerste ondersteuningspalen voor fly-overs al te zien. Het werk aan de Rijnlandroute bij Leiden is amper te missen. Intussen wordt de laatste hand gelegd aan de enorme bouwput in de Oostvlietpolder, waar over enkele weken een 102 meter lange tunnelboormachine in elkaar wordt gezet.

De eerste onderdelen van de boor komen in april en eind juni begint de 11 meter brede boorkop te draaien. Provincie en aannemingscombinatie Comol5 gaven gisteren een rondleiding voor de pers en informatie over de huidige stand van zaken rond het omvangrijke bouwproject.

Het project is nu in volle gang en schiet al aardig op. ,,De brug over de Oude Rijn in de A44 is al bijna toe aan de afwerking’’, zegt Comol5-projectdirecteur Ruud van Wijk. ,,We kunnen bijna beginnen met de toerit van de Rijnlandroute op de A44 en in de week van 17 maart beginnen we met het storten van onderwaterbeton voor het aquaduct van de Veenwatering.’’

Extra baan

De aannemingscombinatie verlegde ook de A4. ,,Die hebben we helemaal naar het oosten gedrukt, zodat we de fly-overs voor zeventig tot tachtig procent kunnen bouwen in het vrijgekomen deel. En daarna verleggen we hem weer en bouwen we de rest.’’ Bang dat de snelweg kort daarop weer open zal moeten omdat het Rijk verbreding van de A4 momenteel overweegt, hoeft men volgens Van Wijk niet te zijn. ,,Er is een ruimtereservering voor.’’

De meeste ogen zijn de afgelopen weken echter gericht op de tunnel die een centrale rol speelt in het hele project om de Bollenstreek te ontsluiten en doorgaand verkeer van het overvolle Leidse wegennet te krijgen. De in Duitsland gebouwde boor is klaar en komt over enkele weken in stukken aan in Leiden. De bouwput waarin het 102 meter lange gevaarte wordt opgebouwd, wordt daarvoor nu in gereedheid gebracht.

Dat is ondanks alle zware machinerie en massa’s beton een delicate operatie, want de waterdruk op min 19 meter is enorm. Als de boel niet goed waterdicht op het moment dat de machine zich door de wand van de bouwput boort, dan is Leiden in mum van tijd een nieuwe recreatieplas rijker.

Meer nieuws uit Leiden