Hanneke in de keuken: Theepotten in alle kleuren en maten [video]

Hanneke in de keuken: Theepotten in alle kleuren en maten [video]

In deze rubriek heb ik het al eens over de geneugten van goede thee drinken gehad. Onlangs realiseerde ik me dat ik het zelfs belangrijk ben gaan vinden in wat voor theepot ik die dan wil zetten.

Omdat mijn pet elke keer anders staat, is mijn theepottenverzameling inmiddels aardig aangegroeid. Want geloof me, van theedrinken kun je echt een soort kleine ceremonie maken. En dan bedoel ik niet per se zo’n Japanse theeceremonie met matcha-thee, maar meer dat het formaat en de vorm van een theepot echt uitmaken als je wil genieten van een kop thee of twee, drie, vier...

Zo heb ik een fraaie koperkleurige theepot met stoofje (van Bodum), die ik graag op tafel zet als ik gasten heb. Als ik net bij mijn moeder ben geweest, die Alzheimer heeft en met haar over vroeger heb gepraat, haal ik mijn blauw-wit gestreepte theepot van Cornishware onder de theemuts vandaan. Als ik die theemuts optil (die qua kleur helemaal niet bij de pot past, maar dat maakt lekker niet uit omdat de theepot toch onder die muts verdwijnt), zit ik in gedachten al meteen weer aan tafel met haar, vroeger bij ons thuis. En dan voel ik de warmte al in mijn buik voordat ik ook maar een slok thee gedronken heb.

Als ik met lichte rugpijn achter mijn laptop vandaan kom omdat ik weer eens veel te lang stil heb gezeten en even pauzeer op de bank, zet ik mijn fraaie stenen theepotje met mok (Bredemeyer) op de salontafel en maak er echt even een bijkom-moment van. Of ik neem mijn glazen solo-theepotje met dat fraaie Scandinavische design (detheewinkel.com) en warm mijn handen even aan mijn theeglas.

Bij het naar bed gaan, neem ik vaak mijn kleine lila theepotje van Zero Japan mee naar boven, vooral omdat ik hem zo schattig vind, haha.

Maar uiteindelijk kom ik toch het vaakst uit bij mijn dubbelwandige zilverkleurige theepotje, ook voor één persoon (en ook van Bredemeyer), omdat ik overdag veel minder vaak dan ik zou moeten achter mijn laptop vandaan kom. Daar blijft mijn fijne (en ja, sorry, ook vaak best dure) thee het langst heet in.

Het lijkt misschien overdreven om zoveel theepotten en theepotjes in huis te hebben (en misschien is dat ook wel zo), maar ofschoon ik mindfullness vaak maar zweverig gedoe vind (niet altijd hoor), zijn al die theepotten voor mij tot nu toe de beste manier om even weer ’tot mezelf’ te komen.

Het glazen theepotje is van Viva Scandinavia en is te koop via www.detheewinkel.com (zij hebben ook lekkere losse thee, zoals de Energizer-thee)

De stenen theepot Lund en dubbelwandige rvs-theepot voor 1 persoon Minuet Santhee van Bredemeyer zijn te koop via www.bredemeyerstore.nl

De grote glazen theepot met vastzittend stoofje is te koop via www.proidee.nl

De koperkleurige theepot is te koop via www.bodum.com

De blauwwitgestreepte theepot is te koop via www.cornishware.co.uk

De theemuts is te koop via www.bol.com

Het kleinelila theepotje is gekocht bij theewinkel Teamydear in Haarlem www.teamydear.nl

Meer nieuws uit Extra

Keuze van de redactie