Premium

’Ach, ik laat me toch steeds weer overal inluizen’

1/2

Kirsten Verdel heeft in haar nog niet zo lange leven een even indrukwekkend als uitgebreid CV opgebouwd, niet alleen als (ex)politica, ook als actievoerster. Als Amerika-deskundige en doorgewinterd politieke strateeg mag ze op tv haar zegje doen over politieke ontwikkelingen. Kirsten is net zo hard lokaal actief in haar woonplaats Roelofarendsveen als dat ze landelijk aan de weg timmert, zoals nu weer met de landelijke petitie voor het behoud van internetprovider XS4ALL.

Tropentijden

„Ik ben inderdaad best moe. XS4ALL trekt een zware wissel op me, op het hele gezin eigenlijk. Gisteren heb ik een nieuwsupdate gestuurd naar iedereen die de actie steunt. Prompt krijg je honderden mailtjes terug, in de trant van: goed bezig, kan ik ook iets doen? Ja, die mailtjes beantwoord ik allemaal. Als mensen moeite doen om me te mailen, wil ik dezelfde moeite terug doen. Maar het vreet tijd. Ik zit tot ’s avonds laat achter de laptop. En dan zijn we nog met een heel groot team!”

’XS4ALL leeft’

„XS4ALL is een unieke internetprovider. Internet is net als water uit de kraan, iedereen heeft het. Maar achter XS4ALL zit echt een ideologisch bedrijf, dat strijdt voor de belangen en de privacy van de consument, al hebben ze daar geen direct commercieel belang bij. Het zit in het DNA van het bedrijf om op te komen voor de rechten van klanten, waar andere providers die vooral zien als melkkoeien. Daar heb ik zoveel voorbeelden van. Zo zette een klant ooit iets kritisch op het web over Scientology. Dat stuurde daar meteen een blik advocaten op af. XS betaalde de advocaat van de klant, omdat het de vrijheid van meningsuiting heel belangrijk vond. Het bedrijf was ook initiatiefnemer van het meldpunt Kinderporno, hield tijdens de oorlog in Servië kritische journalisten online en bood gratis inbelvoorzieningen aan in Egypte toen Mubarak het internet afsloot.”

Eigen ervaring

„Een voorbeeld van het unieke karakter van XS4ALL uit de tijd dat ik er zelf nog werkte: tijdens mijn studie zat ik er achter de helpdesk. In die tijd was mijn zus al een jaar ziek, ze ging ziekenhuis in en uit, de artsen konden niet vinden wat ze had. Ik zat op mijn werk toen ik een telefoontje kreeg: het bleek een zeldzame hersenziekte te zijn, die dodelijk was tenzij ze een bypassoperatie in het Children’s Hospital in Boston zou ondergaan. Die kostte 750.000 dollar. De verzekering wilde die operatie niet betalen. In feite kreeg mijn zus haar doodvonnis te horen. In paniek vertelde ik het verhaal aan de directeur van XS4ALL. Hij zei: het is heel simpel, wij betalen de advocaat en als die nul op het rekest krijgt bij de verzekeringsmaatschappij, betalen we zo nodig ook de operatie. Zo’n bedrijf is het. Die advocaat maakte gelukkig korte metten met de verzekeraar, mijn zus is met succes geopereerd. Heel fijn dat ik nu iets voor ze terug kan doen.”

52.000 handtekeningen

„Toen ik hoorde dat eigenaar KNP van plan was XS4ALL op te heffen, begon ik een petitie voor behoud van de provider. In no time kwam er van alle kanten hulp. Daar is het actiecomité uit ontstaan. Het leeft enorm. De petitie tegen de opheffing is meer dan 52.000 keer getekend. Let wel hè, voor een commercieel bedrijf! Mensen doneren ook massaal geld, in korte tijd hebben we 10.000 euro opgehaald, en er komt nog elke dag geld bij.”

Gaat het lukken?

„Het gekke is: KPN wil XS4ALL wél opheffen, maar ze willen het bedrijf niet aan een ander verkopen, omdat ze niet hun eigen concurrent willen creëren. O, ironie! Ons comité heeft een nieuwe internetaanbieder op coöperatieve grondslag opgericht. Klanten kunnen straks kiezen voor ons, of overgaan naar KPN. We hebben een bedrijfsplan en toezeggingen van investeerders voor de benodigde dertien miljoen. De kans dat het gaat lukken, acht ik heel reëel.”

In de genen?

„Actievoeren is niet iets dat ik van huis uit heb meegekregen, maar ik doe het al wel heel lang. Mijn moeder was huisvrouw, mijn vader verwarmingsmonteur. Ik kom uit een heel gewoon gezin, ben hier twee straten verderop opgegroeid. Volgens mijn moeder was ik een jaar of zeven toen ik niet naar bed wilde omdat ik het Journaal nog moest kijken. Ik weet niet meer of ik dat echt wilde of dat het een smoesje was om niet naar bed te hoeven. Wat ik wel weet is dat ik het altijd interessant heb gevonden om nieuws en politiek te volgen.”

Terug naar roots

„Ik heb negentien jaar de wereld over gereisd en daarna met het gezin jaren in Rotterdam gewoond, maar in 2017 zijn we terug verhuisd naar Roelofarendsveen omdat we dachten: leuk voor de kinderen om in zo’n dorp op te groeien. Ik was nog niet terug of de iconische kerk in Oude Wetering werd platgegooid. Waar ik had bedacht dat de kinderen naar de Gerardusschool zouden gaan – net als ik vroeger – ging die ineens dicht. De Pepersteeg, een populaire kroeg uit mijn jeugd: zelfde verhaal. En dan dreigde ook nog dorpscentrum de Alkeburcht dicht te gaan. Een besluit zo krom als een hoepel. Aan de ene kant bouwen ze er in Alkemade de komende jaren meer dan 1500 woningen bij, aan de andere kant sluiten ze culturele voorzieningen ’omdat ze niet goed lopen’. Ja, hallo, waarom liep de Alkeburcht niet goed? Omdat de gemeente – die eigenaar was – jaren geen onderhoud pleegde en de boel verwaarloosde.”

Genoeg verdwenen

„Bij de voorgenomen sluiting van de Alkeburcht vond ik dat er al wel genoeg was verdwenen uit mijn jeugd. Dus begon ik ook toen een petitie. We haalden in anderhalve dag iets van duizend handtekeningen op. Bij de gemeente werd niet constructief meegedacht, maar was de reflex meteen om ’Nee, het kan niet’ te zeggen. En wat zegt zo’n wethouder? Het zijn máár duizend handtekeningen. Als we alle deuren langs waren gegaan, had 99 procent getekend; die stelling durf ik wel aan. Waarom nemen overheden en bedrijven hun burgers en consumenten niet gewoon serieus? Draai het eens om: kijk hoe je iets wél mogelijk kunt maken.”

Altijd haar zin?

„We zijn nu ruim een jaar verder. De Alkeburcht is doorverkocht aan vier particulieren die financieel hun nek hebben uitgestoken en de boel geweldig hebben uitgebouwd. De oude functie – en meer dan dat – is helemaal terug. Het bewijs dat voor zo’n gebouw wel degelijk toekomst is. En de verantwoordelijke wethouder van destijds is alweer weg.

Of ik altijd mijn zin krijg? Nou, vaker niet dan wel. Soms moet je doorbijten of een beetje geluk hebben. Ik weet ook niet altijd waar ik aan begin – maar wel waar ik heenga.”

Ervaringen media

„Mijn ervaringen met de media zijn niet bijster goed. Laatst stond er een paginagroot verhaal over me in het Parool, dat ik ’de vrouw ben die XS4ALL moet redden’. Klinkklare onzin, ik ben woordvoerder van een heel team. Er stonden vijftien fouten in dat stuk. Mij was niks gevraagd, het lijkt alsof ze alles bij elkaar hebben gegoogeld.

Veel media gaan zo ongelofelijk slordig te werk. Als je zelf soms onderdeel bent van het nieuws, krijg je dat steeds meer in de gaten. Er hebben honderden berichten over XS4ALL gestaan in kranten en op nieuwssites. Er zijn maar vier journalisten geweest die ons daadwerkelijk hebben benaderd om dingen te checken. Die ervaring heb ik helaas al twintig jaar.”

Werkgever

„Met die actie voor XS, vroeg laatst een bezoeker op kantoor bij ons: is het niet lastig om je werk daarmee te combineren? Mijn baas stond erbij. Die gaf zelf lachend antwoord: Kirsten werkt hier omdat die ruimte er bij ons is. Ons bureau adviseert bedrijven, overheden en andere organisaties, plat gezegd, met lobby en communicatie, dus: bij wie moet je zijn als je iets bij de overheid voor elkaar wil krijgen? Hoe krijg je een onderwerp op de politieke agenda? Ga je er wel of niet mee naar de media? Wij begeleiden dat hele proces. We hebben bijvoorbeeld bewoners, winkeliers, ondernemersverenigingen en regiogemeenten geholpen in hun poging een outletcentrum midden in een toch al drukke gemeente tegen te houden. Dan ben je bezig met strategie, coalitievorming, communicatie, acties en onderzoeken. Dat is fantastisch om te doen.”

Thuisfront

„Mijn man vind het wel vervelend dat ik het nu zo druk heb. Ter ’compensatie’ heb ik hem een XS4ALL-trui beloofd. Daar moet ik trouwens nog even achteraan. Het is voor hem ook zwaar, al is hij wel wat gewend met onze drie kabouters.

Mijn kinderen zijn nu vier, drie en een jaar. Het zijn tropenjaren met zo’n jong gezin. Die monstertjes zijn continu met elkaar in gevecht om aandacht. We hebben er bewust voor gekozen er drie achter elkaar te krijgen, dan ben je er maar vanaf, haha. Ik kies nu bewust voor het gezin. Carrière maken heeft me sowieso nooit een bal geïnteresseerd.”

Thuisfront (2)

„Als ik met oudere mensen praat die kinderen hebben, hoor ik vaak: ik heb spijt dat ik vroeger te weinig tijd voor ze heb gemaakt, omdat ik zo nodig carrière moest maken. Die fout wil ik niet maken. Ik word voor van alles gevraagd, ook voor het wethouderschap dus. Daar heb ik ’nee’ tegen gezegd. Dan ben je zes avonden per week aan het vergaderen in plaats van dat ik, zoals nu, zes avonden per week thuis ben. Tien jaar geleden had ik meteen ’ja’ gezegd.”

Over tien jaar

„Waar ik over tien jaar sta? Pf, geen idee. Daar ben ik helemaal niet mee bezig. Meestal rol ik ergens in. Mijn gezin is nu het belangrijkste, dat krijgt al mijn aandacht – voor zover dat met die actie voor XS4ALL en mijn werk mogelijk is.”

Zuchtend: „Ach, ik laat me toch steeds weer overal inluizen. Vanochtend vroeg de schooldirecteur of ik in een focusgroep zitting wil nemen voor de ontwikkeling van nieuwe plannen voor de school. Had ik voor ik het wist toch weer ja gezegd.”

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.