Premium

Onderzoek in Teylingen naar afsteken vuurwerk

Onderzoek in Teylingen naar afsteken vuurwerk
Teylingen

Het college van Teylingen gaat onderzoeken wat de inwoners vinden over vuurwerk en waarom ze die mening zijn toegedaan. Over de opzet van het onderzoek wordt nog verder overlegd met de gemeenteraad.

Met dat voorstel wist burgemeester Carla Breuer alle partijen op de VVD na - die niets van welk verbod dan ook wil weten - donderdag na een urenlang debat voorlopig op één lijn te krijgen. De uitkomsten van het onderzoek zullen op zijn vroegst na de zomer bekend zijn.

Teylingen kent sinds een paar jaar het systeem van vuurwerkvrije zones als minimaal driekwart van de bewoners van het betrokken gebied daar voor is. Er zijn er momenteel elf, maar GroenLinks wil meer: een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen vanwege de overlast, de vernielingen en de milieuvervuiling. Bij voorkeur landelijk, maar het kabinet wil niet verder gaan dan het dit jaar mogelijk maken van lokale verboden. Laten we dat dan doen en nog eens aandringen op een landelijk verbod, stelde de partij in een motie waarover vorige maand al een stevige discussie werd gevoerd.

Omdat voor de motie om uiteenlopende redenen nauwelijks op steun kon rekenen, splitste de partij hem in drie stukken: nog eens aandringen op een landelijk verbod bij het kabinet, een lokaal verbod instellen zodra dat mogelijk wordt en een representatief onderzoek naar de opvattingen van de inwoners.

Inconsequent, vond CDA’er Reny Wietsma: want wat heeft het voor zin om inwoners naar hun mening te vragen als je hoe dan ook een verbod wil instellen?

Zij voelde overigens best voor een onderzoek, liet ze weten, net als CU’er Frans Nederstigt. ,,Ik heb een broertje dood aan referenda, maar ik vind het wel belangrijk om te weten wat onze inwoners vinden om dan een afgewogen oordeel te kunnen geven’’, aldus Nederstigt.

Burgemeester Breuer haakte er op in met een voorstel om het burgerpanel Team Teylingen in te schakelen voor een peiling over vuurwerk en om daarnaast een kwalitatief onderzoek te doen: met inwoners om tafel te gaan waarom ze voor of tegen een vuurwerkverbod zijn. Nadeel het burgerpanel is dat de uitkomsten dan niet representatief zijn voor wat de inwoners vinden. Het panel bestaat uit 750 inwoners die zich daarvoor zelf hebben aangemeld. Dat feit alleen al maakt dat ze vrijwel zeker een stuk meer dan dan gemiddeld geïnteresseerd in wat de gemeente doet en/of daar een mening over hebben of willen geven.

Een echt representatief onderzoek doen kost niet alleen tijd, maar ook behoorlijk wat geld. Maar het gaat wel gebeuren, zo was uiteindelijk de uitkomst van het debat. In afwachting daarvan houdt GroenLinks de motie voor een lokaal verbod voorlopig aan. De motie om het kabinet om een landelijk verbod te vragen haalde de eindstreep niet.

Hoe het onderzoek er precies uit moet gaan doen, daarover gaat het college een voorstel maken dat als het goed is in april verder wordt besproken. Eén ding gaf Breuer de raadsleden daarbij alvast mee: ,,U moet nu wel gaan nadenken over wat u met die uitkomsten wil doen.’’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.