ZVL-1886 boekt zesde zege op rij

Wim Siera
Waterpolo

De mannen van ZVL-1886 gaven met de nacompetitie in het vooruitzicht voor de zoveelste keer hun visitekaartje af. De eredivisionist uit Leiden behield zaterdag op eigen terrein de ongeslagen status door ZV De Zaan met 9-4 aan de kant te zetten.

ZVL incasseerde alweer de zesde zege op rij en nestelde zich daarmee stevig in de top. De ploeg van trainer Niels Joor heeft uit 17 wedstrijden 31 punten verzameld en staat als vierde geklasseerd. De enige concurrent om een goede uitgangspositie voor de play-offs is Polar Bears. De ploeg uit Ede komt met nog vijf wedstrijden te gaan tot hetzelfde aantal punten.

ZVL heeft na de winterstop een totale metamorfose ondergaan. Na een weifelende start in de openingsfase van de reguliere competitie zijn de Leidenaars behoorlijk op stoom geraakt. Het verschil tussen de twee seizoenshelften is met name te zien in de toegenomen kracht van de defensie. In de laatste drie duels was het verdedigingsblok amper op een foutje te betrappen. Dertien tegendoelpunten is een aantal om trots op te zijn.

Esben Wansleeben speelt hierin een hoofdrol. De doelman heeft een onorthodoxe manier van schoten tegenhouden en drijft daarmee menig tegenstander tot wanhoop. Ook ZV De Zaan raakte door het uitblijven van treffers behoorlijk gefrustreerd. Tot 4-4 ging het nog gelijk op in een goed bezocht zwembad De Zijl, maar nadat de van een blessure herstelde Jasper Haasnoot geprofiteerd had van een onoplettendheid in de Zaanse defensie (5-4) was het wel gedaan.

De debutant in de eredivisie probeerde de bakens nog wel te verzetten, maar elke aanval smoorde in de stugge verdediging van de thuisploeg.

ZVL-1886 incasseerde na de pauze geen enkel doelpunt meer en nam met drie doelpunten in de laatste periode nog meer afstand. M

ark Visser legde vlak voor tijd uit een tegenaanval de 9-4 eindstand vast.

De jonge aanvaller scoorde tweemaal. De andere doelpunten kwamen van Omar Qachach (2), Roeland Spijker en Stan van Ruiten.

Katwijk heeft nog steeds hoop het verblijf in eerste klasse te verlengen. De waterpoloformatie van scheidend trainer Bas Willemsen won met 13-9 van HZ&PC Heerenveen en heeft nog maar zes punten achterstand op naaste concurrent VZC.

De overwinning op staartploeg Heerenveen kreeg pas gestalte in de laatste periode. Armand van Beelen zorgde voor de broodnodige zege. Hij scoorde bij een 8-8 stand tweemaal op rij uit snelle breaks.

Sassenheim is in 2019 nog steeds ongeslagen. De derdeklasser won het uitduel tegen OZV met 9-5. De ploeg van trainer Geert Lambers kwam ook zaterdag goed voor de dag en kwam na twee periodes al op een 7-2 voorsprong. Sassenheim kreeg in de slotfase veel persoonlijke fouten, maar bleef wel overeind. Uitblinker was Rens Geurds. Hij scoorde vier maal.

De vrouwen van Katwijk behaalden een klinkende 16-7 zege op middenmoter Rotterdam. Halverwege was het nog maar 6-2, maar vervolgens maakte Katwijk goed gebruik van de ruimte.

De doelpunten kwamen van Anouk Aanhane (4), Rosa de Wit (3), Corinda van der Plas, Renée Sieval, Ingrid van Dijk, Quinta Sistermans, Ester van Duyn en Jeanine Kuyt.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.