Van code oranje naar geel in Zuid-Holland

ANP
DE BILT

Vanwege harde wind en harde windstoten gold zondagmiddag voor de provincies Zuid-Holland, Zeeland, Brabant en Limburg code oranje. Het KNMI waarschuwde voor zware tot zeer zware windstoten van 100 tot 110 kilometer per uur uit westelijke richtingen, langs de zuidwestkust mogelijk tot 120 kilometer per uur. Inmiddels geldt code oranje alleen nog voor Brabant en Limburg, in Zeeland en Zuid-Holland is nu sprake van code geel.

Later zondagmiddag en -avond neemt de wind in het zuiden en midden af. Later op de avond kunnen langs de kust en boven het IJsselmeer geleidelijk weer zware windstoten voorkomen van tussen de 80 en 100 kilometer per uur.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Rijkswaterstaat heeft op windgevoelige plekken, zoals de Van Brienenoordbrug, de Haringvlietbrug en de Moerdijkbrug, extra bergers stand-by om eventueel gestrande vrachtwagens snel te kunnen bergen. De dienst roept weggebruikers op alert te zijn, ook in Noord-Holland, Utrecht en Gelderland, waar code geel geldt.

[update 18.00 uur]

Eerste officiële storm van 2019 een feit

De zuidelijke helft van Nederland beleefde zondagmiddag de eerste storm van het jaar. In de Zeeuwse plaats Vlissingen werd vroeg in de middag de zwaarste windstoot van 121 kilometer per uur geregistreerd, meldt Weeronline.

Tussen 12.00 en 13.00 uur waaide het bij Vlissingen gemiddeld windkracht 9 op de schaal van Beaufort. De storm hield in het uur daarna aan. In Ell in Midden-Limburg werd een windstoot van 120 kilometer per uur geregistreerd en dat was op dit meetpunt voor het eerst in twintig jaar. Ook in Zeeland, het zuiden van Zuid-Holland en Noord-Brabant waren zeer zware windstoten van boven de 100 kilometer per uur.

De laatste keer dat het officieel tot storm kwam was op 24 januari 2018. Sinds 2003 is een stormloze periode niet meer zo lang geweest. Meteorologen spreken van een officiële storm als de gemiddelde windsnelheid over een heel uur uitkomt op kracht 9 op de schaal van Beaufort.

Maandag is er opnieuw kans op storm, aan de westkust en mogelijk ook in het Waddengebied en op het IJsselmeer.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.