Ballon vliegt nog altijd te vrij rond in de regio, terwijl hij heel wat schade toebrengt aan het milieu

Ballon vliegt nog altijd te vrij rond in de regio, terwijl hij heel wat schade toebrengt aan het milieu
Leiden

Steden en dorpen in het verspreidingsgebied van het Leidsch Dagblad kennen nog geen verbod op het oplaten van ballonnen. Landelijk is het aantal gemeenten met een verbod in de Algemene Politieverordening (APV) sinds vorig jaar verdrievoudigd. Alleen Leiden (verbod op plastic), Noordwijk, Katwijk, Voorschoten en Alphen aan den Rijn voeren een actief ontmoedigingsbeleid. Net als in 2018.

Stichting De Noordzee voert al jaren actie tegen het oplaten bij ballonnen, veelal bij feestelijke gelegenheden. ,,Ballonnen zijn gevaarlijk voor zeezoogdieren, vogels en vissen. Die zien ze aan voor voedsel en raken verstrikt in ballonlinten. Australische onderzoekers stelden onlangs dat ballonnen waarschijnlijk een belangrijke oorzaak zijn van opvallend hoge sterftecijfers onder zeevogels. Bij strandinspecties worden gemiddeld twaalf ballonresten per 100 meter strand gevonden’’, aldus de stichting.

Zij publiceerde deze week de cijfers van een onderzoek. Op een interactieve kaart is te zien welke gemeente het oplaten van ballonnen verbieden, waar een ontmoedigingsbeleid wordt gevoerd en waar het is toegestaan.

De nieuwe gemeente Noordwijk kent geen actief verbod. ,,We hebben een effectievere aanpak gericht op ontmoediging’’, laat een woordvoerder weten. ,,We letten op wie bij ons een subsidie aanvraagt. Geen subsidie voor wie ballonnen wil inzetten. Tevens proberen we actief te ontmoedigen, in de wetenschap dat ‘Geen Ballonnen Meer AUB’ een groeiend bewustzijn is.’’

Leiden kent alleen een verbod op plastic ballonnen. ,,Het is verboden ballonnen op te laten, tenzij het materiaal van ballonnen en touwtjes biologisch afbreekbaar is. Op dit moment bereidt de gemeente geen verder verbod voor het oplaten van ballonnen voor’’, zo reageert de gemeente. Bij het aanvragen van vergunningen wijst Leiden actief op het verbod. Mochten handhavers van de gemeente meldingen krijgen van het oplaten van ballonnen of dit zelf waarnemen, wordt onderzocht of deze ballonnen plus touwtjes biologisch afbreekbaar zijn. Wanneer een overtreding wordt geconstateerd, krijgt de overtreder een sanctie opgelegd.

Oegstgeest is voornemens om in een nieuwe APV het ballonnenvraagstuk mee te nemen, terwijl Teylingen het oplaten van ballonnen slechts afraadt.

Hillegom en Lisse vragen inwoners een alternatief te bedenken, maar wil het niet verbieden. De Hillegomse Wethouder van DuurzaamheidKarin Hoekstra: ,,Je kunt niet alles regelen met verboden. Dit is een verantwoordelijkheid die mensen zelf moeten nemen. Het oplaten van ballonnen is niet iets waar je boa’s of politieagenten op af wil sturen.”

Kaag en Braassem, Leiderdorp en Zoeterwoude reageerden niet op de vraag waaromzij dergelijke milieumaatregelen niet nemen.

Meer nieuws uit Leiden

Keuze van de redactie