Geschil in Leidse sportwereld verdeelt ook de lokale politiek

In ieder geval één keer per jaar is de Leidse sport één, tijdens de sportverkiezingen van de LSF.

In ieder geval één keer per jaar is de Leidse sport één, tijdens de sportverkiezingen van de LSF.© archieffoto

Loman Leefmans
Leiden

De VVD spreekt van een revolte in de lokale sportwereld en wil nut en noodzaak van de Leidse Sport Federatie (LSF) onderzocht hebben. D66 vraagt zich af of het nieuwe alternatief – Verenigde Sport Leiden (VSL) – de belangen niet juist versnippert. En de SP speelt op de man en vindt dat D66-sportwethouder Paul Dirkse ’wel iets flexibeler mag zijn.’ De Leidse politiek is kortom ernstig verdeeld over oorzaak en oplossing van de recente trammelant binnen sportend Leiden. ,,Begraaf de strijdbijl’’, zo roept CDA’er Julius Terpstra op.

Een slordige vijftig miljoen steekt de gemeente de komende jaren in nieuwe sportaccommodaties. Bij de Vliet komt een schaatscentrum en een zwemcomplex onder een dak en aan de Telderskade verrijzen twee sportzalen naast elkaar. Dan is het opmerkelijk dat juist nu een substantieel aantal sportverenigingen moord en brand schreeuwt.

Vurig

Dat begon bij de schaatsclubs die de vurig gewenste nieuwe ijsbaan van 333 meter niet kregen. Het werd gevolgd door de basketballers van ZZ die hun wens voor 3000 tribuneplaatsen in rook zagen opgaan, en verschillende clubs balen enorm dat ze in de nieuwe complexen geen eigen inpandige clubruimte krijgen.

Een aantal sportbestuurders analyseerde de decepties en kwam tot de conclusie dat Leiden een strijdbare sportlobbyclub ontbeert. Leiden heeft weliswaar de LSF, maar die organisatie is vooral een klankbordgroep voor het stadsbestuur en minder een belangenbehartiger. Dus werd de VSL opgericht wat direct leidde tot wat onvriendelijkheden over en weer tussen de nieuwe instantie en de LSF.

Met die hele situatie zit de gemeenteraad in de maag. Amela Halilovic van D66: ,,Ik ben benieuwd wat Verenigde Sport Leiden anders wil gaan doen dan de huidige sportbelangenbehartiger: de LSF.’’

Afgaande op de toon van de vragen die de VVD aan het stadsbestuur stelde, kiezen de liberalen juist de kant van de VSL. ’Staat er een evaluatie van de LSF op de agenda? Zo ja wanneer, zo nee, waarom niet?’, schrijft raadslid Juliette Gilissen. De PvdA denkt dat de twee sportbelangenclubs prima naast elkaar kunnen functioneren. ,,Ze kunnen elkaar goed aanvullen’’, verwacht Martijn Otten. Hij hoopt wel dat de sportclubs en LSF blijven samenwerken. ,,In het belang van de Leidse sport.’’

Aanstichter

De SP wijst op de rol van wethouder Dirkse die indirect als aanstichter wordt gezien van de controverse. ,,We zien de laatste tijd wel meer strubbelingen tussen de wethouder en sommige clubs’’, aldus Ries van Walraven. En hoewel het CDA pleit voor sportiviteit en verdraagzaamheid als oplossing van de problemen, heeft ook deze partij kritiek. ,,Te lang heeft de politiek verenigingssport links laten liggen. Daarnaast gaat de communicatie naar de verenigingen gewoonweg te vaak mis’’, meent Roeland Storm.

Zoveel partijen zoveel meningen, en dat aan de vooravond van de presentatie van een nieuwe dikke sportnota. Daarin wordt het Leidse sportbeleid voor de komende jaren uitgestippeld. Al voor het uitkomen ervan is er kritiek op, omdat de opstellers veel meer bij gezondheidsorganisaties op de koffie zijn geweest dan bij sportclubs. Halilovic, partijgenoot van Dirkse, vindt die aanmerkingen onterecht. ,,Zowel de sport als de gezondheid komt alle Leidenaren ten goede. De nota is nog niet eens openbaar, dus is al die kritiek een beetje voorbarig.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.