Torenflatplan Willem de Zwijgerlaan overladen met nieuwe onderzoeken

De aanblik van Lead© afbeelding gemeente leiden

Loman Leefmans
Leiden

Het omstreden bouwproject Lead, voor drie woontorens langs de Willem de Zwijgerlaan, wordt de komende tijd bedolven onder nieuwe onderzoeken.

Er komt er een naar de verwachte verkeersafwikkeling, een naar het benodigde aantal parkeerplaatsen en een naar de mogelijkheid voor een skybar annex uitkijkpost bovenop de hoogste flat van 115 meter. En er komt ten slotte een onderzoek naar wat Leidenaars van het complete plan vinden, in de vorm van een referendum. Daar stemde de raad gisteren unaniem mee in.

In de lokale politiek lagen de meningen gisteravond ver uit elkaar bij de bespreking van het project voor drie aanpalende flats van 65, 85 en 115 meter hoog. Vertegenwoordigers van de collegepartijen D66, GroenLinks en PvdA spraken over kansen en mogelijkheden. En over de strijd tegen het Leidse huizentekort dat met circa 560 appartementen stevig wordt teruggedrongen. ,,Er zijn nu eenmaal woningen nodig’’, aldus Gebke van Gaal van GroenLinks.

In de discussie vormden VVD en ChristenUnie (CU) het middenveld. Zij staan niet te juichen om het plan, maar als de VVD er voldoende starterswoningen in terugziet, zijn de liberalen tevreden. Pieter Krol van de ChristenUnie is vooral verbolgen dat met het project, dat nadrukkelijk door burgemeester en wethouders wordt gesteund, allerlei Leidse hoogbouw- en parkeerregels worden overtreden. ,,Moeten we daar niet ook eens een onderzoekje naar doen?’’, vroeg hij.

CDA, Partij voor de Dieren, Partij Sleutelstad en de SP verfoeien om uiteenlopende redenen het Lead-project. ,,Wie is in Leiden nou de baas?’’, vroeg CDA’er Roeland Storm. ,,De ontwikkelaar of de gemeenteraad?’’ En ook SP’er Antoine Theeuwen verpakte zijn kritiek in een vraag. ,,Is dit nou echt de enige manier om de woningnood tegen te gaan?’’

Partij Sleutelstad (PS) ging het verst. ,,Wij doen helemaal niet meer mee aan de discussie’’, aldus PS-voorman Maarten Kersten. Hij had geen zin in een discussie over een parkeervakje erbij of een verdiepinkje eraf. ,,Dat is toch maar een beetje gerommel in de marge. Wij willen een nieuw plan en wachten het referendum af, dat we ook gaan ondersteunen.’’

Doordat laat op de avond het licht plotseling uitviel in de historische raadszaal, viel de epiloog van de vergadering in het water, maar duidelijk is wel dat de drie progressieve partijen vasthouden aan Lead.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.