Premium

Uniek: heel het onderwijs staakt [video]

Uniek: heel het onderwijs staakt [video]
,,Goed vasthouden, die spandoeken’’, zei een beveiliger tegen de kinderen en ouders van basisschool de Tamarinde uit Zaandam. Op het podium wordt de groep toegezongen door de menigte.
© Foto HDC
Den Haag

Ze zijn heel plichtsgetrouw, staan het liefst gewoon voor de klas en laten de kinderen niet graag in de steek. Maar vrijdag lieten ze de klaslokalen links liggen en trokken ze met vele duizenden naar het modderige Haagse Malieveld.

Juffen en meesters van de basisscholen, leerkrachten uit het voortgezet onderwijs, mbo-leerkrachten, universitair onderwijs, ondersteunend personeel: nog nooit was er zo’n brede onderwijsdemonstratie. Maar het water staat de leerkrachten en ander onderwijspersoneel aan de lippen.

Lees ook: Malieveld vol met stakende leraren [video]

,,Ik heb nog nooit gestaakt’’, zegt John Brewster, docent orde en veiligheid op het Nova College in Haarlem. Hij deed wel eens mee met een prikactie, liep in een demonstratie, maar het werk neerleggen? Nee!

Zijn collega’s en hij kregen deze week een mail van het schoolbestuur: dat ze niet krijgen doorbetaald als ze staken en dat het werk neerleggen gevolgen heeft voor het pensioen. Lang niet iedereen op het Nova College heeft het werk neergelegd, de school is gewoon open. Maar John Brewster staat op het Malieveld, op het podium zelfs: als spreker.

,,Ik wil duidelijk maken dat het zo niet meer kan met werkdruk en tekorten, dat het imago van het onderwijs niet best meer is, dat de politiek ons heeft verwaarloosd. Het onderwijs verzuipt’’, zegt hij vlak voordat hij de lange rode loper op het podium betreedt. ,,Ik sta hier omdat ik boos ben’’, spreekt hij even later de menigte toe. En: ,,Hoop is uitgestelde teleurstelling.’’

Voorzitter Liesbeth Verheggen van de Algemene Onderwijsbond heeft niet zo veel moeite om een voorbeeld te vinden van een schrijnende situatie. Ze haalt het besluit van Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden aan, vorige week, om groep acht van de Joppenszschool op te heffen omdat er geen leerkracht meer is voor die klas.

,,Een onbegrijpelijk besluit van het schoolbestuur maar het zegt ook iets over de ernst van de situatie’’, zegt ze na haar toespraak. Ze vindt dat dit echt niet kan en dat zoiets niet nog eens mag gebeuren. Volgens de bond is er een investering van 4 miljard euro nodig voor onderwijs, van basisscholen tot universiteiten.

Rens Bod, hoogleraar computationele geesteswetenschappen aan de UvA en aanjager van WOinActie, noemt het uniek dat de universiteiten mee staken. Maar het is hard nodig, zegt hij: er zijn veel te weinig docenten voor het aantal studenten dat op de universiteiten rondloopt. Soms geeft hij colleges aan duizend man. ,,Een massatentoonstelling’’, noemt hij het. ,,We kunnen er niet meer mee leven. Genoeg is genoeg.’’

Uniek: heel het onderwijs staakt [video]

Dat vindt ook de delegatie ouders en kinderen van basisschool de Tamarinde in Zaandam. Met een flinke groep lopen ze het podium op. ,,Heel goed vasthouden, die spandoeken en borden’’, krijgen de kinderen van een beveiliger te horen. Het stormt zo hard dat cabaretier en onderwijspleitbezorger Dolf Jansen, spreekstalmeester voor deze dag, bijna omver waaide.

,,Elke dag zien we dat jullie met ziel en zaligheid je werk doen’’, spreekt ouder Jeroen de Glas de duizenden leerkrachten toe. ,,Maar we zien ook dat de rek er uit is. Jullie verdienen beter. En als jullie het beter krijgen, dan krijgen onze kinderen het ook beter. Dat mag minister Slob in zijn oren knopen.’’

De menigte vindt het prachtig. ,,Ouders bedankt, ouders bedankt’’, scanderen ze in koor. Op het podium pinken sommige volwassenen stiekem een traantje weg: het is overweldigend.

Na zo’n anderhalf uur loopt de eerste algemene onderwijsstaking heel geruisloos en geordend af. De politie heeft er geen kind aan, gedisciplineerd lopen duizenden naar de overvolle treinen op Den Haag Centraal. Daar is precies te zien wie staakte: aan de spandoeken en aan de modderschoenen.

Meer nieuws uit Metropool

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.