Operatie Steenbreek slaat nog niet echt aan in Lisse, het groen maakt plaats voor parkeerkplaatsen

Sjaak Smakman
Lisse

Nog voor de zomer gaat de gemeente Lisse een avond organiseren waar de inwoners hun zegje kunnen doen over wat zij willen met het groen in hun dorp. Later dit jaar gaat de gemeente een nieuw groenbeleid opstellen.

Lisse mocht zich in 2017 dan wel het groenste dorp van Nederland noemen, volgens PvdA’er Guus Mesman komt dat vooral door het overal opschietende onkruid. ,,Het dorp verloedert’’, hield hij wethouder Kees van der Zwet voor in de commissie ruimte, ,,het ziet er allemaal wel groen uit maar het is niet het soort groen dat we willen.’’ Van der Zwet beaamde dat, maar benadrukte dat de Lissese politiek zelf heeft besloten om minder geld aan groenonderhoud uit te geven. Daarnaast is er een constante druk op het groen door het toenemende aantal auto’s. Op meerdere plekken in het dorp heeft snippergroen de afgelopen jaren plaats gemaakt voor parkeerplaatsen.

De gemeente mikt ook op inzet van de inwoners. Maar voor adoptiegroen - waarbij inwoners van een straat of buurt gezamenlijk stukjes groen of boomspiegels onderhouden - lopen weinig mensen warm.

En ook Operatie Steenbreek, waarbij inwoners worden aangemoedigd om hun tuinen niet volledig met stenen vol te leggen maar om ze groen te houden of te maken, is weinig succesvol. De gemeente gaat wel binnenkort een actie organiseren om daar wat verandering in te brengen, kondigde Van der Zwet aan: inwoners kunnen dan bij de milieustraat tegels brengen en krijgen daar plantjes voor terug.

Binnenkort moet Lisse net als andere gemeenten een klimaatstresstest doen: hoe houdt de gemeente zich bij extreme warmte of extreme neerslag? ,,Dat zal best lastig worden’’,aldus Van der Zwet.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.