Rolstoelen in Winkelhof voorbeeld voor anderen

Aad Rietveld
Leiderdorp

Het begon allemaal met een nare smak die Annelies Hoedt maakte bij de Winkelhof, waardoor zij in de kreukels raakte en niet langer haar halfzijdig verlamde zus Marielle met haar rolstoel kon ophalen in verpleeghuis Leythenrode voor hun wekelijkse uitje in het Leiderdorpse winkelcentrum.

Hoedt en haar vriendin Mariette Meulman begonnen een actie voor ’openbare’ leenrolstoelen in de Winkelhof. Dinsdag werden de eerste twee officieel in gebruik genomen.

Maar daar blijft het niet bij, als het aan Meulman ligt. De actie, die zij deels voerde via Facebook en LinkedIn, heeft ook elders in het land de aandacht getrokken van gehandicaptenorganisaties. ,,Ik heb al verzoeken gekregen uit Hoofddorp en Emmen of ik ze wil helpen ook daar van die openbare rolstoelen in winkelcentra te krijgen.’’ En dat wil ze wel. ,,Deze voorziening moet gewoon worden. De wereld is van ons allemaal.’’

In de Winkelhof staan naast de lift in de parkeergarage voorlopig twee rolstoelen die - net als winkelkarretjes - met een munt van 50 cent kunnen worden losgemaakt. Hoedt en Meulman hadden gepleit voor vijf, maar Wereldhave, de eigenaar van het winkelcentrum, wil eerst eens kijken hoeveel gebruik ervan wordt gemaakt. Hoedt heeft, zegt ze, al een paar keer gezien dat beide rolstoelen weg waren.

Haar zus Marielle is nog niet helemaal tevreden. De voetsteun op de rolstoel zit vast en kan niet worden weggeklapt. ,,Dus het is heel moeilijk om eruit te stappen. Maar, we moeten blij zijn met wat we hebben nu.’’

De Nederlandse Raad van Winkelcentra heeft laten weten ’deze vorm van toegankelijkheid’ nadrukkelijk mee te laten wegen bij de verkiezing van het beste winkelcentrum, de NRW-jaarprijs.

Lees ook: Enthousiaste ontvangst voor plan leenrolstoelen Winkelhof

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.