Commentaar: Vertrouwen in de overheid verdwijnt vanwege slecht toezicht grafietregens

Commentaar: Vertrouwen in de overheid verdwijnt vanwege slecht toezicht grafietregens
Een pan met roza-slak wordt gekiept bij Harsco. Duidelijk is te zien dat een wolk grafiet vrijkomt.
Wijk aan Zee

Woedend waren ze, de Wijk aan Zeeërs en andere omwonenden van de staalfabrieken in de IJmond. Bang ook, voor de gezondheidseffecten van de grafietregens die telkens op hun hoofden neerdaalden. Waar was de overheid als je haar zo hard nodig hebt?

Om het vertrouwen in de provincie te herstellen toog Adnan Tekin eind november naar het kustdorp. De gedeputeerde, onlangs nog uitgeroepen tot groenste politicus van het land, sprak een volgepakte sporthal toe.

Ja, de provincie gaat naleving door Harsco van de milieuregels streng controleren. Ja, de provincie handhaaft met dwangsommen. Nee, de provincie staat niet de kant van de vervuiler en bekommert zich wel om de burger.

Met het opvoeren van de controles liep ook de boeterekening voor Harsco op. Astronomisch hoog zelfs, totdat de fase voor strengere maatregelen tegen het vervuilende bedrijf van toepassing zou worden. En wat blijkt, hoewel de klachten over grafietneerslag aanhielden, liet de inspectie zich ineens amper nog zien bij Harsco. Een paar keer per maand hooguit.

De provincie ontkent dat het beloofde toezicht met reden is teruggeschroefd, om Harsco te sparen. Maar geen hond in Wijk aan Zee, en omgeving, die dat nog gelooft. Het broze vertrouwen in de provincie is als sneeuw voor de zon weer verdwenen.

Lees ook:

Slechts mondjesmaat controles bij Harsco, terwijl grafietregens Wijk aan Zee blijven plagen

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.