Scholieren Filmfestival in Leidse bioscoop Lido

Scholieren Filmfestival in Leidse bioscoop Lido
Beeld uit ’Den Skyldige’.
© Foto Nikolaj Moeller
Leiden

De Leidse bioscoop Lido staat volgende week volledig in het teken van het Scholieren Filmfestival. ’Thunder Road’ is maandagavond de openingsfilm.

Dit filmfestival voor leerlingen van het voortgezet onderwijs is vijf jaar geleden in het leven geroepen. Het idee is dat scholieren het festival organiseren voor hun medeleerlingen. Daarbij kiezen ze voor films die maatschappelijke, sociale of wetenschappelijke onderwerpen behandelen.

Het thema van het festival is dit jaar ’Take another look’. Daarmee wordt bedoeld dat elke film de werkelijkheid op een andere manier bekijkt. ,,In romantische komedies zien we de wereld vaak door een roze bril, terwijl we in science fiction juist met een glazen bol naar een utopische of dystopische toekomst kijken. Films en documentaires kunnen onderwerpen uitvergroten of juist klein maken in het grote geheel. Het is allemaal een kwestie van perspectief’’, aldus de organisatoren van het festival.

De scholieren gaan overdag naar Lido om film te kijken. De geselecteerde films worden in de avonduren gedraaid voor andere bezoekers. Op dinsdag 26 maart is de Deense film ’Den Skyldige’ te zien, die op het Filmfestival van Rotterdam de publieksprijs won. Ook draait dan de documentaire ’Free solo’ over een excentrieke bergbeklimmer.

Op woensdag 27 maart kunnen filmliefhebbers naar ’Birdman’ en ’Tickled’. Het programma voor donderdag 28 maart bevat de films ’The hate u give’ en ’First man’ over het leven van de Amerikaanse astronaut Neil Armstrong. Op de slotavond 29 maart is ’Minding the gap’ te zien. Ook draait die vrijdagavond de film ’Arrival’ over het bestaan van buitenaards leven.

Meer informatie: www.scholierenfilmfestival.nl

Meer nieuws uit Leiden