Premium

De Bult is een kuitenbijter

De Bult is een kuitenbijter
Aan de dertiende editie van de Joop Zoetemelk Classic deden ruim vierduizend wielrenners mee.
© Foto Hielco Kuipers
Leiden

Het klimmetje in park de Bult, voor de gelegenheid omgedoopt in Col du Bourg à la Crème (Roomburg), bleek voor veel deelnemers aan de Joop Zoetemelk Classic een ware kuitenbijter.

Niet voor René Spaan en Ron Schoen uit de Zaanstreek die, na afloop van hun honderd kilometer met een gemiddelde van dertig kilometer per uur, met een glimlach op het gelaat en een biertje in de hand zaten uit te blazen in het clubhuis van Swift. „Het is een klim van zo’n vijfhonderd meter met een maximaal stijgingspercentage van acht procent. Goed te doen.”

De ’col’ op de voormalige vuilstortplaats lag vlak voor de finish van dé voorjaarsklassieker voor toerfietsers, de Joop Zoetemelk Classic. De ’Primavera’ werd zaterdag alweer voor de dertiende keer georganiseerd door Swift, dat op 19 juli aanstaande honderd jaar bestaat.

Feestje

„Maar vandaag vieren we dat feest alvast een beetje”, aldus Classic-voorzitter en voormalig preses van Swift, Rob Hogenelst. „Er hebben zich voor vandaag 4500 fietsers aangemeld.’’

De meeste van hen doen de tocht van 50, 75, 100 of 150 kilometer door het Groene Hart op een racefiets. Maar er gaan ook mensen rond op een e-bike en er zijn zelfs vier handbikers gestart. ,,Mag allemaal, het enige dat wij verplicht stellen is het dragen van een helm.”

Sandra van Schie (48), lid van Swift en voor de zesde achtereenvolgende keer deelnemer aan de Classic, had zojuist de honderdvijftig kilometer afgerond. Zij kon haar geluk niet op. „Dit is zo ontzettend top, ik geniet hier enorm van. Het was vandaag de eerste keer dat ik deze afstand heb gedaan. Het gemiddelde van de groep waarmee ik reed lag iets boven de dertig kilometer per uur. Dat viel niet altijd mee, maar ik wilde deze tocht per se uitrijden.”

Of zij de volgende dag ook weer op de racefiets zou klimmen om de reguliere zondagsrit van de club te rijden, was nog maar te bezien. „Daar ga ik eens rustig een nachtje over slapen.”

Gevallen

Kim (’laat mijn achternaam maar weg’) moest noodgedwongen langs bij de EHBO. Zij was onderweg gevallen. „We draaiden met onze groep vlakbij een viaduct linksaf en ik waaierde iets te veel naar de buitenkant. Daardoor belandde ik in de blubber en plotseling lag ik op de grond.”

Ze verbeet de pijn in haar arm en haalde op wilskracht de finish. „Het is afwachten hoe dit zich ontwikkelt. Het voelt niet best en dat komt beroerd uit, want we zitten midden in de voorbereiding op de Amstel Gold Race.”

Soep

In afwachting van een lekkere kop soep zat de inmiddels 72-jarige Joop Zoetemelk naast echtgenote Dany fit als een hoentje en relaxed aan een tafel in het clubhuis.

Een permanente stroom mensen liep even bij de voormalige wereldkampioen en winnaar van de Vuelta en Tour de France langs. Iedereen kreeg aandacht, een goed woord en ook een selfie met ’onze Joop’ was geen enkel probleem.

„Ik heb zojuist 75 kilometer gefietst. In een rustig tempo, zeker. Maar het was meer dan genoeg. Als ik thuis in Frankrijk ga fietsen, is die afstand ook het maximale. Mocht de gezondheid het toelaten, dan ben ik er volgend jaar gewoon weer bij.”

Hij had genoten van de omgeving waar hij als junior opgroeide en veel trainde. „Of ik de Bult lastig vond?” De oud-prof in het tanige lijf werd weer voor even geactiveerd, de brede lach op het gelaat verraadde de kenmerkende zelfspot en humor. „Ach, ik heb mijn stinkende best gedaan en alles gegeven.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal