Naturalis graaft weer in Woyming, want in het nieuwe gebouw is nog ruimte voor een grote langnekdino

Medewerkers van Naturalis zochten al eerder in Newcastle, Wyoming naar resten van dino’s.© Archieffoto ANP

Anp/Wilfred Simons
Leiden

Naturalis Biodiversity Center in Leiden keert terug naar Wyoming. Samen met twee andere natuurhistorische musea, het Natural History Museum in Londen en het Children’s Museum in Indianapolis, gaat Naturalis in de Verenigde Staten tenminste twee langnekdino’s opgraven. Eerder vond het Leidse museum in Montana de bekende T. rex ’Trix’ en in Wyoming vijf Triceratopsen.

Talloze botten, fossielen en voetsporen van de grootste dino’s die ooit hebben geleefd, komen op het terrein in Wyoming samen. „We hopen op deze plek veel te leren over de biodiversiteit in het Jura”, zegt paleontoloog en teamleider Anne Schulp. „Dit was de periode van de bekende langnekdino’s zoals Brachiosaurus en Diplodocus. We gaan in deze opgraving zo’n 150 miljoen jaar terug in de tijd. Dat is nog ver vóór de Tyrannosaurus rex die nu in het museum pronkt.”

De onderzoekers van Naturalis werken samen met collega’s van het Children’s Museum of Indianapolis en het Natural History Museum in Londen. De vindplaats is al langer bekend. Het Children’s Museum is twee jaar geleden begonnen met de eerste proefopgravingen. Dat heeft inmiddels de eerste botten van twee langnekdino’s opgeleverd.

Naturalis, dat aan het einde vande zomer opnieuw opengaat, heeft in het nieuwe gebouw een ’dinozaal’ die is gewijd aan het Jura-tijdperk (201-145 miljoen jaar geleden). Voor die zaal heeft het museum al wel een skelet van een langnekdino uit die periode in de collectie. Dat is de Camarosaurus, maar, zegt Schulp, ,,die is met zijn 17 meter een kleintje.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.