Jonge lepelaars komen uit het ei in het Nieuwkoopse Plassengebied en dat is live te zien

Jonge lepelaar.

Jonge lepelaar.© Natuurmonumenten

Erna Straatsma
Nieuwkoop

Het gaat goed met de lepelaars in de Nieuwkoopse plassen. Afgelopen weekeinde is het eerste jong uit het ei gekropen in de broedkolonie in het gebied.

De jaarlijkse geboortegolf is goed te volgen dankzij een camera die de stichting NestkastLIVE heeft geplaatst. ,,We zagen op 1 maart dat de eerste eieren van de lepelaar gelegd werden’’, zegt voorzitter Arie Kwakernaak van de stichting. ,,Dan is het nu mooi om te zien dat het broeden succesvol is.’’ Bij zeker twee nesten zijn deze week meer kuikens op komst.

De lepelaars overwinteren in Afrika en strijken elk voorjaar neer op een eilandje in het Nieuwkoopse plassengebied. De nesten bouwen ze op de bodem van deze voormalige legakker.

,,We geven de kolonie volledige rust’’, zegt boswachter Jurriaan van Leeuwen van Natuurmonumenten. ,,We weten natuurlijk dat ze op een eilandje zitten en we komen daar niet in de buurt. Pas achteraf, als alle vogels de kolonie hebben verlaten, tellen we de nesten. De kuikens zelf zien we nooit. En nu wel, dankzij de camera, dat maakt het bijzonder.’’

Wie volwassen lepelaars wil zien, heeft een goede kans ze in de Groene Jonker te spotten. Dat natuurgebied in Nieuwkoop gebruiken de vogels om te foerageren. ,,Ze gaan er op zoek naar stekelbaarsjes’’, zegt Van Leeuwen. ,,Op hun lange poten lopen ze door het ondiepe water. Met hun kenmerkende snavels lepelen ze op typische wijze diertjes op.’’ Volgens de boswachter zijn de vogels regelmatig te zien vanaf het wandelpad in de Groene Jonker.

Wie de jongen wil zien, kan dat thuis doen, vanachter de computer: www.nestkastlive.nl/lepelaar.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.