Premium

Marmaris moet je beleven

Marmaris moet je beleven
Vissershaven van Marmaris.
© Foto Joop Duis

De Turkse Rivièra is veel te mooi om louter lui op een bedje aan het zwembad te gaan liggen. In Marmaris, dat zich de Parel van de Wereld noemt, ontdekken we het het andere, wat actievere Turkije.

Het Turkse Marmaris (en de hele Turkse zuidkust) staat bekend om de vele all-inclusive resorts. Die lokken niet alleen miljoenen toeristen, maar creëren ook veel werk voor de plaatselijke bevolking. Toch zijn de plaatselijke autoriteiten in Marmaris begonnen de vakantiegangers te prikkelen met actievere recreatie. Niet alleen om de plaatselijke middenstand te helpen, maar ook om het achterland te laten meeprofiteren van de miljarden euro’s die jaarlijks worden binnengevlogen.

Reden om naar Marmaris te reizen, een bijna 3000 jaar oud stadje dat inderdaad meer biedt dan de resorts. Neem het fraaie museum in de oude binnenstad. Dat leunt op de restanten van het kasteel dat in 1522 werd gebouwd door Suleiman de Mooie die grote delen van de Balkan en Noord-Afrika veroverde en zelfs Wenen belegerde. In het museum zijn eeuwenoud aardewerk, gouden en zilveren juwelen, munten, kruiken en beelden uit de Egyptische en Griekse tijd te bewonderen. Rond het museum kun je heerlijk wandelen door de oude straatjes en langs de kades waar enorme jachten liggen te dobberen tot hun eigenaars tijd vinden om te varen over de strakblauwe zee. ’s Avonds puilen de tegenovergelegen terrassen uit met uitgaanspubliek dat geniet van live muziek en heerlijk eten. Want de Turkse keuken is uitstekend!

Marmaris moet je beleven
In de verte zien we de moskee van Osmaniye liggen.
© Foto Joop Duis

Vanaf de kades zien we prachtige, groene kusten. Die kun je verkennen met een huurauto of met een van de vele schepen die hier vertrekken voor een- of meerdaagse tochten. Turkije heeft een uitstekend wegennet waarover we de omringende bergen, vol pijnbomen, inrijden. Daar vind je het Turkije waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Dorpjes met schilderachtige terrassen waar oude mannetjes met hun tasbih (kralenkettingen) bidden, thee drinken of spelletjes spelen. De mensen verdienen er hun geld met vee-, fruit-, groente- of bijenteelt en elk dorp heeft wel een prachtige moskee. Het weer is in het voor- en najaar heerlijk. In de zomer, wanneer de temperaturen in lager gelegen gebieden tot 50 graden Celsius kunnen oplopen, is het juist aangenaam en en stil.

Bijenteelt

In Osmaniye leeft 90 procent van de bevolking van de bijenteelt. Het dorp heeft zelfs een honingmuseum dat in de vorm van een honingraat is gebouwd. In Bayir lunchen we onder een ongeveer 1800 jaar oude plataan en drinken er ayran (soort karnemelk) bij. Je kunt ook allerlei soorten pannenkoeken eten. Natuurlijk dalen we ook af naar de kust, waar je fantastische badplaatsjes vindt, die vooral in trek zijn bij de Turken uit de grote steden. Zoals Selimiye. (Onthoud die naam!)

Marmaris moet je beleven
In de buurt van het levendige Marmaris vind je heerlijke rustige badplaatsjes zoals Selimiye.
© Foto Joop Duis

Met heerlijke, romantische terrasjes en restaurantjes, slingerende weggetjes langs de vlakke zee en helemaal aan het einde van het dorp, waar de weg - en dus de wereld - gewoon ophoudt, koeien tegen een adembenemend decor van groene heuvels oprijzend uit het azuurblauwe water. Turkije kent geweldige watersportmogelijkheden: surfen, duiken, zeilen, kajakken of suppen. Wij maken een tochtje met een zodiac over de Golf van Hisaronu waar zich de legende van Kizkumu afspeelt. Zo’n typisch sprookje dat elk land wel kent over de onmogelijke liefde tussen een rijk meisje en arme boerenzoon. Vraag ernaar bij de plaatselijke bevolking.

Turkije en Nederland hebben veel inniger banden dan sommigen beseffen. Onze tulpen en Sinterklaas danken we hieraan en met wie je in Turkije ook praat, er is altijd wel een familielid die in Nederland woont of heeft gewerkt. Als we al pratend een taxiplaats passeren, horen we ineens: „Ha, Nederlanders!” Het is Mehmet die jarenlang in Eindhoven woonde, er een kledingwinkel bezat en die het lekker vindt weer even Nederlands te praten. „Primark heeft me kapotgemaakt. Daarom rijd ik nu al jaren hier op de taxi. Je moet in september terugkomen, dan komen de Russen. Prachtige vrouwen, haha.” En weg is Mehmet, om kebab te bezorgen.

Langs de kilometers aan de boulevard zien we een mysterieus blauw lint dat zich door Marmaris ontrolt, speciaal aangelegd voor fietsers. Daar wil je als kaaskop natuurlijk meer van weten. Als je erop let, valt op dat er meerdere fietsenzaken zijn die ook bikes verhuren. We rijden er niet alleen een rondje mee over het blauwe lint - heerlijk met een zacht zeewindje - maar gaan de volgende dag ook het achterland in.

Marmaris bezit namelijk een echt fietsknooppuntennetwerk dat je op de mooiste plekjes brengt. Je moet er wel een beetje conditie voor hebben, maar dan krijg je ook wat! Onderweg unieke vergezichten, overstekende schildpadden, wilde paarden, geiten, cactussen en prachtige, rode klaproosvelden.

Natuurcamping

We fietsen naar club Amazon, een natuurcamping van de broers Cengiz en Kaan (pa Tecelli was een groot bewonderaar van Dzjengis Khan). Gelegen op een schitterende, bosrijke locatie aan de Golf van Gökova die je vanaf de camping met een kano binnen tien minuten kunt bereiken.

Marmaris moet je beleven
Marmaris biedt fietsroutes die je langs prachtige plekjes leiden en je conditie op de proef wordt gesteld.
© Foto Joop Duis

De broers laten zich door de natuur leiden, ze verhuren onder meer ’gypsy caravans’ met glazen dak waardoor je in het donker de sterrenhemel kunt bewonderen. Maar ze nemen hun gasten ook mee op fiets- en boottochtjes om te vissen en te barbecueën. Het heerlijke eten bij de oude bodega is bij het arrangement inbegrepen. Even iets totaal anders dan de all inclusive hotels.

Na de fietstocht is het tijd voor een massage. Op naar het Turkse badhuis! Niet alleen een lichamelijke, maar ook culturele verrijking. Prachtig gebouw, eeuwenoud ritueel en vooral een fysieke en mentale reset. Eerst stomen op een warme steen waarna het echte werk begint... Een enorme, halfnaakte, besnorde Turk gooit koud water over je heen, bedekt je onder een schuimlaag waarna hij je begint te scrubben met een ruwe washand. Het hele lijf wordt ’geschild’.

Tot slot een ram tussen de schouderbladen van de snorremans, douchen en door naar een ruimte waar een mysterieus, sloom makend muziekje klinkt en de masseur je bijna strelend geheel in de olie zet. Een bijzondere ervaring die je natuurlijk niet krijgt als je de hele dag bij je hotel blijft. Het klinkt als een reclameslogan, maar Turkije moet je beleven.

Wat & waar

Wij vlogen met Turkish Airlines vanaf Schiphol via Istanboel naar vliegveld Dalaman, op 1 uur en 20 minuten rijden van Marmaris. Er gaan ook rechtstreekse vluchten vanuit Nederland. Op het vliegveld neemt u een taxi, bus of huurauto.

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.