Premium

Droommeubelen van achter de muur

Droommeubelen van achter de muur
Wilco Warmerdam.
© Foto Marcel Rob

Hij begon met 78 toeren platen, daarna volgden Amerikaanse jaren 50 meubelen en verlichting en nu biedt het bedrijf Royal Crown van Wilco Warmerdam een mix van vintage, met de nadruk op Tsjechisch design uit de jaren 30 tot 60 van de vorige eeuw. „Het gaat de hele wereld over.”

Het is een bijzonder stukje geschiedenis, wat heeft gezorgd voor het fraaie Tsjechische vintage design. Als antwoord op en om de strijd aan te gaan met het westerse kapitalisme, kregen Tsjechische ontwerpers de vrije hand voor hun ideeën: „Maak maar wat leuks.”

Bekende namen als Jiroutek, Halabala, Volak en Navratil lieten zich dat geen twee keer zeggen. Hun meubelen, accessoires en verlichting werd geëxposeerd tijdens de Wereldtentoonstelling in 1958 in Brussel. Ze kregen de meeste prijzen voor hun minimalistische, bijzondere en strakke designstukken.

Vervolgens bleef het nog járen ’achter de muur’, het westen kreeg het pas weer te zien toen het IJzeren Gordijn verdween. Ondertussen was de productie gewoon doorgegaan, menig Tsjechisch huis was gevuld met het geprezen design. Wilco: „Maar je kunt je misschien indenken dat als je dertig jaar lang tegen dezelfde inrichting hebt aangekeken, je het daarna wel zat was.” Zo verdween veel in schuren, stond het langs de kant van de weg of werd het gesloopt. Om nu door mensen van over de hele wereld gewild te zijn. Het kan verkeren.

Serieus geld

Wilco Warmerdam heeft zich sinds 2000 steeds meer gespecialiseerd in dit Tsjechische vintage design. „De H269 stoel van Halabala is écht een droommeubel. Onlangs heb ik er twee gevonden - voor het eerst - die momenteel opnieuw worden gestoffeerd. Verder heb ik alles in de loop der jaren wel een keer in kunnen kopen. Maar die stoelen, tegenwoordig kosten die in Tsjechië zelf ook serieus geld. Terwijl ze tien jaar geleden nog langs de kant van de weg werden gezet.”

Royal Crown heeft veel vaste, kleinere handelaren in zijn netwerk die naast Tsjechisch ook in Duitsland naar vintage design speuren: „Zij halen huizen en schuren leeg en lopen markten af. Ze sturen vervolgens foto’s op, waarna ik besluit al dan niet in te kopen. Eens in de zes tot acht weken ga ik bij ze langs met de bus en kom ik met nieuwe spullen thuis.”

De loods in Obdam is eens per maand en op afspraak geopend. De meeste verkoop gaat via de website of via speciale vintage designersites. „We hebben altijd een mooie mix staan in woonkameropstellingen, niet alleen uit Tsjechië of Duitsland, maar ook van designers als Pastoe, Gispen, Tubax, Iversen, Kjersgaard, noem maar op. Ook hebben wij veel items van mindere goden, die we aanbieden voor zachtere prijsjes.”

Authentieke staat

Alles wat wordt ingekocht, is sowieso al van een redelijke kwaliteit „We maken het natuurlijk schoon en netjes, maar iets dat écht te veel beschadigd is, kopen we niet in.” Stofferen kan wel, met zulke oude meubelen is dat soms echt nodig, maar het liefst houden we alles zo veel mogelijk in authentieke staat. Hoewel we nu een bank hebben staan, met groene originele bekleding: die stond in een voorkamer en daar is nauwelijks op gezeten.”

Royal Crown - de naam is een oud colamerk uit 1905 - verkoopt items aan Belgische, Franse, Marokkaanse, Russische en Amerikaanse klanten, eigenlijk gaan de meubelen over de hele wereld. „Maar ook steeds meer in eigen land. Mensen zoeken tegenwoordig beter naar ambachtelijk gemaakte meubelen, niet dat verlijmde spul. De kwaliteit van dit vintage design is hoog, het gaat nog zeker zestig jaar mee. Heel duurzaam dus, en dat past ook in de tijdsgeest.”

Royal Crown staat op vele beurzen, samen met collega-vintage verzamelaars, zoals in Brussel of Berlijn: „We zijn geen concurrenten.” Ook op de komende beurs Design Icons is Warmerdam te vinden. „Omdat het zo dichtbij is, natuurlijk, maar vooral omdat je hier het beste aanbod vindt, met veel grote namen en echt topdesign stukken.”

Zelf zou Wilco ook wat vaker een Tsjechische jaren 60 bank in huis zetten. Of die genoemde droomstoel. Maar zijn partner Sandra houdt voet bij stuk: „We hebben een jaren 50 Amerikaanse inrichting.” Dus die H269 stoel gaat gewoon mee naar de beurs in Amsterdam.

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.