Carel Stolker: Meldpunt FvD is ’idioot’ en een ’slecht idee’

Carel Stolker: Meldpunt FvD is ’idioot’ en een ’slecht idee’
Carel Stolker. ,,Meldpunt is slecht idee.’
© Foto Hielco Kuipers
Leiden

De instelling van een meldpunt, waar scholieren ’linkse indoctrinatie’ van hun docenten bij FvD kunnen melden, leidt tot woede bij de universiteiten. Rector magnificus Carel Stolker van de Universiteit Leiden noemt het meldpunt ’idioot’, ’een slecht idee’, en een poging om aandacht te trekken, evenals met ’dat avondlandgedoe’.

Nadat secretaris Rob Rooken van Forum voor Democratie aankondigde dat hij een ’schoolstrijd’ wil ontketenen, en een dossier gaat aanleggen van ’leraren, die hun persoonlijke politieke opvattingen opdringen aan de leerlingen’, regende het op Twitter al snel boze reacties van universitaire docenten. Onder meer vroeg Amerikadeskundige en oud-columnist Sara Polak om een ’krachtige stellingname’ van het Leidse universiteitsbestuur. Twaalf Nijmeegse onderzoekers stelden een open brief op, waarin ze het College van Bestuur van de Radboud Universiteit vragen ’zich uit te spreken tegen de verdachtmaking van academici’, en ook vanuit Groningen en Maastricht kwam veel protest.

Die stellingname kwam donderdag al snel. In een interview voor Radio Sleutelstad zegt Carel Stolker dat hij vasthoudt aan de lijfspreuk van de Universiteit Leiden. Zij is het ’Praesidium Libertatis’, het bolwerk van de vrijheid, waar alle meningen welkom zijn. De eis daarbij is altijd, dat deelnemers open staan voor elkaars mening, met onderbouwde feiten komen en naar elkaar willen luisteren om ’op een hoger niveau te komen’. Een kliklijn betekent juist het einde van het debat, en is alleen al om die reden ’een heel slecht idee’. ,,Dat moet je gewoon niet doen.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.