Ook academici Universiteit Leiden keren zich tegen Baudet

Thierry Baudet

Thierry Baudet© Foto: ANP

ANP
Leiden

Meer dan 200 wetenschappers, docenten en onderzoekers van Nederlandse universiteiten, ook die van Leiden, hogescholen en onderzoeksinstituten keren zich in een open brief tegen Thierry Baudet. Zij zeggen „verontrust en gealarmeerd” te zijn over de recente activiteiten en uitspraken van de partijleider van Forum voor Democratie (FVD).

Baudet zei in zijn speech na de verkiezingen vorige week dat „wij” en „onze boreale wereld” worden „kapotgemaakt” en „ondermijnd” door „onze universiteiten, onze journalisten, door de mensen die onze kunstsubsidies ontvangen en die onze gebouwen ontwerpen.” Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) liet eerder al weten hem dit „zeer kwalijk” te nemen.

„Hiermee voegen wij ons ook bij studenten, academici en onderwijzers die al eerder hun zorg om het standpunt van Baudet en de FVD met betrekking tot scholen en universiteiten hebben uitgedrukt”, staat in de brief. Volgens de academici creëert Baudet een „samenzweringsachtige sfeer” waarin academici, journalisten, kunstenaars en architecten verdacht worden gemaakt en zelfs schuldig worden bevonden aan het ’kapotmaken’ van „zijn ideale samenleving.”

De brief is ondertekend door onder anderen hoogleraren van universiteiten in Leiden, waar Baudet nog enige tijd in dienst was, Maastricht, Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Groningen en Nijmegen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.