Recensie: Handjes de lucht in bij Diggy Dex in Gebr. de Nobel in Leiden

Diggy Dex en de kolkende massa in Gebr. de Nobel.

Diggy Dex en de kolkende massa in Gebr. de Nobel.© Foto Mark Siera

Mark Siera
Leiden

Stampvol is Gebr. de Nobel als Diggy Dex het podium betreedt. ’Karavaan’, zijn nieuwste plaat en de gelijknamige tour, is helemaal uitverkocht en in Leiden is dat niet anders.

Het publiek is gemêleerd; de balkons lijken gereserveerd te zijn voor ouders met hun kroost, beneden staat het publiek van 20-plus. En zij hebben zin in een feestje. Vanaf het eerste nummer na Diggy Dex’ vraag: ’Leiden, waar zijn die handjes?’ gaan massaal de handen de lucht in.

Als zijn hit ’De zon op’ als tweede nummer wordt gespeeld, gaan ook de kelen open. De zaal is fan en dat zal Diggy Dex weten.

De feelgood hiphop van de Amersfoortse rapper is lief en met een positieve boodschap. En die boodschap werkt, mede door een goed op elkaar ingespeelde band, aanstekelijk. ’Ik hou alleen van jou!’ zingt de zaal uit volle borst mee en de handjes, die gaan de lucht in. Hij geeft een high-five aan een jonge fan die helemaal vooraan staat en lacht uitbundig. Hij is dankbaar dat hij hier staat, voor een uitverkochte Gebr. de Nobel in Leiden.

Als Diggy Dex het feestelement even los laat, voor een klein liedje dat hij tussen het publiek speelt, verslapt de aandacht van sommige mensen in de zaal en wordt er luidruchtig bier besteld. Dat is jammer, want het is een mooi moment, de kolkende massa die even kalmeert en niets anders doet dan luisteren.

Als Diggy Dex weer op het podium van de Leidse popzaal klimt, gaan er maar een paar handen de lucht in op de vraag of er al fans vanaf het eerste uur in de zaal zitten. Het deert niet, want de bassist zet een funky baslijntje in, Diggy kondigt aan dat ze een liedje spelen, ’ouwe shit’, uit het allereerste begin, toen ze nog midden in de nacht met het openbaar vervoer naar huis moesten en er geen treinen meer reden en de zaal kolkt weer als vanouds. ,,Zo van links naar rechts’’, rapt Diggy, en ja, hoor, daar gaan die handjes weer.

Concert: ’Karavaan’ van Diggy Dex. Gezien: 30/3, Gebr. de Nobel, Leiden.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.