Wiegel: Forum en VVD in bestuur Zuid-Holland

Ruud Sep
DEN HAAG

Informateur Hans Wiegel heeft maandagmiddag de eerste gesprekken gevoerd met de provinciale lijsttrekkers. De VVD’er koerst voorlopig op een college met Forum, VVD en drie andere partijen, zo liet hij voorafgaand aan de eerste gespreksronde weten.

Bij de aftrap van de informatie liet Wiegel nogmaals ten overstaan van de fractieleiders en de vaderlandse pers weten dat hij gelooft in de mogelijkheid van een coalitie met Forum voor Democratie, de partij die twee weken geleden uit het niets de grootste werd in Zuid-Holland.

Een coalitie met Forum en de VVD, samen goed voor 21 van de 55 Statenzetels, ligt gezien de verkiezingsuitslag voor de hand. Maar de onervarenheid van de Forum-fractie, de afwijkende standpunten op het gebied van milieu, en het feit dat Forum zich in de verkiezingen totaal niet provinciaal geprofileerd heeft, maken een samenwerking met Forum minder waarschijnlijk.

Volgens Wiegel is een coalitie met Forum zonder meer mogelijk wanneer de partijen elkaar iets gunnen en elkaar vertrouwen. De VVD-coryfee refereerde nog aan zijn reputatie dat hij coalities weet samen te stellen waar niemand in geloofde. ,,Ik heb dit eerder al in Brabant gedaan. Daar heb ik een college gevormd waarin tot verbazing van iedereen - behalve mijzelf - ook de SP in zat.’’ Vorig jaar herhaalde hij dat kunstje in Den Haag door een college te vormen met daarin de partij van oud-PVV’er Richard de Mos. Het recept voor zo’n samenwerking is volgens de VVD’er simpel: ,,Je moet mensen zo ver krijgen dat ze zeggen: we wagen het erop.’’ Maar of het ook deze keer weer gaat lukken? ,,Dat weet ik niet.’’

VVD-leider Floor Vermeulen gelooft in ieder geval in de missie van zijn partijgenoot. ,,Ik heb ook acht jaar in een college gezeten met de SP. Daar lagen ook best wel wat verschillen van opvatting.’’

In principe komen GroenLinks, D66, PvdA, CDA, PVV en SGP/ChristenUnie in aanmerking om de coalitie te completeren die Wiegel in zijn hoofd heeft.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.