Premium

Campusplan langs Leidse Witte Singel wordt groene hart van universitaire gemeenschap, maar met ’n krasje

Campusplan langs Leidse Witte Singel wordt groene hart van universitaire gemeenschap, maar met ’n krasje
Leiden

Een rechthoekig park direct aan de singel, met daarnaast twee nieuwe gebouwen, vijftig appartementen en een aantal sterk gerenoveerde universiteitspanden. Dat is het dinsdag gepresenteerde, Leidse totaalplan van de zogeheten Humanities Campus tussen Rijn- en Schiekade en Doelengracht. ,,Een grote impuls voor de binnenstad’’, verwacht onderwijswethouder Paul Dirkse (D66).

Het voorgenomen project is nieuw noch onomstreden, maar het stadsbestuur en de universiteit presenteerden gisteren de mooie plaatjes die het Rotterdamse architectenbureau Kcap naar buiten bracht. En waarmee een inspraakperiode begint die tot half mei duurt. Om het grote struikelblok aan te wijzen, is geen inspraaktermijn nodig. Dat is en blijft het huidige Doelencomplex. Het woongebouw staat op de nominatie om te worden gesloopt vanwege de campusplannen, maar de bewoners laten zich niet zomaar hun huis uit zetten. ,,Daarom komen de plannen voor de herontwikkeling van het gebied ook inclusief een plan voor de herhuisvesting van die bewoners’’, aldus Dirkse.

Grote haast hebben universiteit en de gemeente niet. Als einddatum van het miljoenenproject staat 2026 in de boeken. ,,Dat komt omdat de universiteit in de tussentijd door blijft draaien. Daarom kan er alleen gebouw voor gebouw worden gewerkt en komt er een enorme schuifoperatie’’, voorspelt Dirkse.

Campusplan langs Leidse Witte Singel wordt groene hart van universitaire gemeenschap, maar met ’n krasje
Vanaf de Witte Singel is dit over bijna tien jaar de aanblik van de nieuwe campus.
© afbeelding kcap

De klus begint, wellicht al dit jaar, in het smalle gebied tussen Maliebaan en Witte Singel, rond de universiteitsbibliotheek. Daar ondergaan de ’panden met de Italiaanse balkonnetjes’ een grote opknapbeurt en maakt veel straatsteen plaats voor bomen, bloemen en bosschages. ,,Sowieso wordt het hele project duurzaam, autoluw, zonder gasaansluitingen en met groene daken’’, aldus de wethouder.

Over het water van de Witte Singel komt een tweede voetgangers- en fietsbrug naar het gebied waar het grote, grauwe, robuuste Lipsiusgebouw tegen de vlakte gaat. Daar komt een centraal park voor terug. De universiteitscomplexen die genoemd zijn naar Huizinga en Reuvens ondergaan een grote renovatie, wat momenteel al bij het Arsenaal aan de gang is. Het basketbalpleintje daarnaast verdwijnt en wordt een wijkparkje. Verdeeld over de panden komen naast onderwijs- en kantoorruimtes ook vijftig units van maximaal vijftig vierkante meter voor studenten en medewerkers van de universiteit.

Campusplan langs Leidse Witte Singel wordt groene hart van universitaire gemeenschap, maar met ’n krasje
Gezicht vanaf de Doelensteeg op het pand dat in de plaats moet komen van wooncomplex Doelengracht.
© afbeelding

Blijft over het wooncomplex aan de Doelengracht dat gemeente en universiteit willen slopen om ervoor in de plaats een groot centraal onderwijsgebouw te laten verrijzen. Daar moet onder meer informatiecentrum Plexus, dat nu nog is gevestigd aan de Kaiserstraat, een plaats krijgen. ,,Kortom, het moet een grote binnenstadscampus worden’’, herhaalt Dirkse nog maar eens.

De wethouder laat zich niet verleiden tot een uitspraak hoe het nou moet met de strijdvaardige bewoners, de woningcorporatie (De Sleutels) die hun kant kiest en de vervangende woonruimte die ze is aangeboden. Aan de Waardgracht, Kaiserstraat (op een deel van de plek van Plexus) en Langegracht zijn drie zogeheten herhuisvestingslocaties aangewezen die Dirkse maandagavond aan de bewoners presenteerde. Direct na de bijeenkomst was al duidelijk dat zij zich nog steeds geschoffeerd voelen en dat velen het aanbod niet zien zitten.

Nieuwe ronde

Dat betekent wellicht dat de gemeente het gebouw straks langs juridische weg moet proberen te krijgen. Dirkse hoopt dat dit niet nodig zal blijken, maar ook hem is de kille ontvangst van het herhuisvestingsplan niet ontgaan. ,,De juridische weg moeten we niet willen. We moeten het komende jaar, anderhalf jaar kijken hoe het er precies uit komt te zien en het zou fijn zijn als bewoners en De Sleutels meepraten. De Sleutels kijkt nu toe met de handen achter de rug. Die situatie moeten we zien te doorbreken. Hoe schrijnend het ook is, dit moet door. Ik wil het voor die mensen goed regelen en we staan in feite aan het begin van een nieuwe ronde.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.