Premium

Een graf in Zuid-Holland kost het meest, maar ook Noord-Holland is niet goedkoop

Een graf in Zuid-Holland kost het meest, maar ook Noord-Holland is niet goedkoop
Amsterdam

Het verschilt nogal per provincie en gemeente hoeveel het kost om er begraven of gecremeerd te worden. In Zuid-Holland zijn consumenten gemiddeld gezien het meeste kwijt aan een graf, gevolgd door Utrecht en daarna Noord-Holland.

Dat blijkt uit onderzoek van uitvaartverzorger en uitvaartverzekeraar Monuta. Er is gekeken naar de kosten voor een graf bij 1.684 begraafplaatsen. Ook zijn de kosten van cremeren onderzocht.

Een graf in Nederland kost volgens Monuta gemiddeld 3094 euro. Dit gaat om een eenpersoonsgraf. Veel begraafplaatsen hebben ook algemene graven, maar hier wordt meestal niet voor gekozen. De landelijke uitschieter is in Groningen te vinden, hier kost een graf 7308 euro.

In het Gelderse Losser is een graf het goedkoopst: 733 euro. De kosten van begraven op een gemeentelijke begraafplaats zijn volgens de onderzoekers zo’n twee procent gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Een graf in Zuid-Holland kost het meest, maar ook Noord-Holland is niet goedkoop

Laren het duurst

De gemeentelijke begraafplaats aan de Hilversumseweg in Laren is de duurste van Noord-Holland. Hier kost een graf voor twintig jaar 6182 euro. Op twee staat de gemeente Aalsmeer, met 6143 euro voor een graf. Op drie staat de gemeente Haarlemmermeer. Hier kost een graf op een gemeentelijke begraafplaats 5968 euro.

De goedkoopste is de gemeentelijke begraafplaats Purmerland, in de gemeente Landsmeer. Hier kost een graf voor twintig jaar 2251 euro. Ook de gemeente Medemblik is relatief goedkoop. Hier kost een graf 2452 euro.

In Zuid-Holland is de gemeente Papendrecht het duurst. Hier kost een eenpersoonsgraf, overigens wel voor veertig jaar, 6241 euro. Daarna komt de gemeente Alblasserdam met 5700 euro voor een graf. Daarna volgt de gemeente Delft, hier kost een graf 5612 euro. In de gemeente Alphen aan den Rijn kost een graf 5337 euro voor twintig jaar. Begraven worden op een begraafplaats in Leiden kost tussen de 4500 en 4800 euro.

Het begraven in de gemeente Noordwijk kost in Zuid-Holland relatief het minst. Hier betaalt men 2080 euro voor een graf.

Cremeren

Monuta keek voor het eerst ook naar de kosten van cremeren, omdat hier steeds vaker voor gekozen wordt. Zo’n zestig procent van de Nederlanders kiest voor een crematie en veertig procent kist voor een begrafenis. Voor het onderzoek is gekeken naar de kosten voor een technische crematie, zonder dienst in een aula en zonder dat nabestaanden bij de crematie mogen zijn.

De ’simpelste vorm’, dus. Er is gekeken naar het reguliere tarief van tachtig crematoria in Nederland. Gemiddeld kost een crematie in Nederland 747 euro. De kosten voor cremeren in de provincies Utrecht, Limburg en Zeeland zijn relatief het laagst. In Drenthe, Flevoland en Gelderland zijn de kosten gemiddeld het hoogst.

In Noord-Holland zijn bij Crematorium Haarlem de kosten voor een technische crematie het hoogst: 873 euro, aldus Monuta. In Amsterdam zijn de kosten het laagst: hier kost het cremeren 406 euro. Al is er niet naar ieder crematorium in de provincie gekeken. Het cremeren in Zuid-Holland kost het meest bij Yardenhuis Rijswijk: 890 euro en het minst in Rotterdam: 525 euro.

Volgens Monuta is het overigens niet zo de prijs een heel belangrijke factor is waarom iemand voor een begraafplaats of crematorium kiest. ,,Dat is ook niet de reden waar wij dit onderzoek doen. Wij doen dit om openheid te geven aan consumenten. Zodat ze kunnen zien wat te kosten zijn. Wij vinden transparantie heel belangrijk, vooral als het om dit onderwerp gaat’’, aldus woordvoerder Naomi Samson.

Op de site van Monuta is een graf- en crematiekostenmeter geplaatst waarop per gemeente te zien is hoeveel een graf of crematie kost.

Meer nieuws uit Metropool

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.