Extra steun voor gedupeerden taallesfaillessement

Binnert Jan Glastra
Leiden

De gemeente Leiden heeft met inburgeringsinstituut NLtraining en de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) een regeling getroffen om ook de laatste gedupeerden te kunnen helpen van het faillissement van taalschool Delken en Boot. Dat blijkt uit een brief van wethouder Yvonne van Delft (GroenLinks) aan de gemeenteraad.

Het faillissement begin december, bracht 28 deelnemers aan de taallessen in de problemen. Ze hadden al wel betaald, maar kregen niet meer de lessen die ze nodig hebben om hun inburgeringsdiploma te verdienen via het Leidse project JAS. En ze hadden niet genoeg budget over bij DUO om ergens anders lessen in te kopen en hadden niet genoeg lessen achter de rug (600) om voor verdere vrijstelling in aanmerking te komen. Ook waren er deelnemers die de laatste periode niet wilden betalen omdat ze pas één week onderwijs hadden gekregen -maar daardoor krijgen ze van de informatie weer geen informatie en geen noodzakelijke urenverklaring.

De gemeente heeft nu een deal gesloten om de impasse te doorbreken. Ze kunnen bij NLtraining terecht en vanuit project JAS worden zij ondersteund en in de gaten gehouden, om te voorkomen dat de kwestie hun motivatie en het hele inburgeringstraject in gevaar brengt.

De overeenkomst kost ruim 28.000 euro. Dat wordt hetzij door DUO bekostigd, hetzij uit een een budget dat het Rijk beschikbaar stelde voor de ’tussengroep’. Wethouder Van Delft wijst erop dat hiermee mogelijk veel hogere maatschappelijke kosten in de toekomst vermeden worden.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.