Universiteiten in Zuid-Holland gaan nog nauwer samenwerken
De Universiteit Leiden gaat intensiever samenwerken met TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam.© Foto ANP
De Universiteit Leiden, de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam gaan op vier terreinen nauwer samenwerken. Dat blijkt uit een ’strategie’ voor de jaren 2019-2024 die ze gezamenlijk hebben opgesteld. Gedrieën willen ze met innovatief onderzoek Zuid-Holland gezonder, duurzaam, digitaal en inclusief maken. Ze willen ’een prominentere rol in de samenleving’ op zich nemen en ook de regionale economie moet van hun inspanningen profiteren.
De drie universiteiten werken al lang samen. Sinds 2012 hebben ze een strategische alliantie, waaraan ook de academische ziekenhuizen meedoen. Een voorbeeld van samenwerking is de gemeenschappelijke Delfts-Leidse scheikundeopleiding Molecular Science and Technology en het bijvak (’minor’) ’Frugal Innovation’, waarin studenten van de drie universiteiten leren hoe ze met minimale middelen het dagelijks leven in ontwikkelingslanden kunnen verbeteren.
De komende jaren willen ze de samenwerking intensiveren. Er is nu een virtueel ’LDE bureau’. Dat moet een eigen, kantoor krijgen. Waar is nog onbekend. De leiding moet in handen komen van een secretaris-generaal, die besluiten kan voorbereiden, mogelijkheden van verdere samenwerking onderzoekt en die meer onderzoeksgroepen de ’LDE-gemeenschap’ in moet trekken. Daardoor, zo wordt verwacht, ontstaan op de wat langere duur nieuwe kansen voor samenwerking en innovatie.
De drie universiteiten willen vier gezamenlijke centra opzetten rondom thema’s die naar hun overtuiging de komende decennia bepalend zijn voor onze samenleving.
Een centrum rondom gezondheid moet de nadruk leggen op preventie van ziekten, welzijn, gezond en veilig voedsel en veroudering. Hierin kunnen de universiteiten profiteren van een bestaande samenwerking in de Medical Delta. Aan dit consortium doen, behalve de universiteiten en de medische centra, ook 150 bedrijven, overheden en science parken mee. Een duurzaamheidscentrum moet draaien rondom tuinbouw, de greenports in de regio en het bouwen van een circulaire economie.
Een centrum ’digitale samenleving’ moet leiden tot groei van de ICT-sector in Zuid-Holland, die al verantwoordelijk is voor 5 procent van de werkgelegenheid. Dit centrum kan de kern worden van een nieuwe ’slimme industrie’, die high tech is en met robots werkt, en die moet uitgroeien tot de grootste economische sector in de provincie, met meer dan 100.000 banen. Een centrum inclusieve samenleving moet ervoor zorgen dat iedereen meekomt in de veranderingen die wede komende decennia gaan zien.