Singelloop is weer groot feest: ’Na afloop drinken we een wijntje’

Terwijl de avond valt over het Galgewater, stromen de deelnemers aan de Singelloop over de Rembrandtbrug.© Foto Taco van der Eb

Marloe van der Schrier
Leiden

Precies om half acht vrijdagavond klonk het startsein van de 44ste editie van de Leidsch Dagblad Singelloop. Prins Pieter-Christiaan schiet de 5023 lopers weg op de Langegracht voor een hardloopronde langs de Leidse singels van bijna zeven kilometer. „Als je te snel start, kan het zich wreken bij de finish”, geeft de prins de hardlopers nog mee.

Pelle Vogel (16) trekt zich niets aan van het advies van de prins. Hij weet één ding zeker: om onder de dertig minuten te eindigen, moet hij juíst snel starten en niet in de grote groep terechtkomen. Een paar jaar geleden – toen hij nog jong was – gebeurde dat wel. Dan kom je er bijna niet meer tussendoor, aldus Vogel.

(Kijk hier de video terug van de hele Singelloop, plus en liveblog)

Die tactiek werkte: „Net onder de dertig”, zegt hij trots. „29 minuten en 50 seconden.”

Jacob Vonk (11), leerling op basisschool Lucas van Leyden haalde dat net niet. „30 minuten en 50 seconden”, zucht hij. Maar een lichtpuntje: hij was sneller dan vorig jaar. Volgend jaar moet het vast lukken onder het half uur, denkt hij.

Naast de snelle finish’ers zijn er ook veel mensen voor wie de eindtijd niet zoveel uitmaakt. Zoals Pieter Christiaan zegt vlak voor het startschot: „Dit soort wedstrijden zijn in elk geval genieten. En dan is het ook nog voor het goede doel.”

Hij heeft als geoefende loper wel een eindtijd in zijn hoofd, maar niet de winnende. „Ik heb mijn geld ingezet op de wiskundeleraar van mijn dochter”, aldus de prins.

Gezelligheid

Drie vriendinnen uit Voorschoten doen vooral mee voor de gezelligheid, vertellen ze vlak voor de start. Diane de Koning (42) liep al eens een halve marathon, dus van de afstand schrikt ze niet. „Dit is vooral om het hardlopen een beetje te onderhouden.”

Dat beamen Karen van der Bijl (39) en Floor van Eijk (43). „De sfeer is goed en na afloop drinken we een wijntje.”

Even verderop heeft Mike Rietveld (19) geluk dat er ’s middags nog startnummers te verkrijgen waren. „Ik heb net, om half vijf, een ticket gekocht. Hij knikt naar zijn vriend, Mike Boot (18). „Ik deed mee omdat hij meedeed.”

Boot lacht. „En ik deed mee omdat een andere vriend mee zou doen. Maar hij moest ineens werken.” Ze kunnen er de humor wel van inzien, maar zijn - hoewel niet getraind – toch meteen fanatiek. „Een half uur? Halen we dat?” Mike Rietveld: „35 minuten. Vijf minuten per kilometer. Dat lijkt me mooi.”

Pieter van Daalen (58) wacht verderop op zijn dochter, hij loopt vaak hard, maar een eindtijd heeft hij nu niet voor ogen. „Ik doe voor de eerste keer mee, samen met mijn dochter. Ze is net begonnen, dus ik help een beetje met trainen.”

„Ja, daar komen ze!”, roept een toeschouwer. Langs de Maresingel staat het publiek te wachten tot de eerste lopers na een kleine negentien minuten voorbijkomen. Applaus en aanmoedigingen klinken overal. Twee mannen strijden om de eerste plek.

Een paar minuten later passeert Marco van Erp als eerste de finish op de Langegracht. Maar net zo belangrijk zijn de vele lopers die dan nog onderweg zijn. Een van hen is Tristan van Grevenbroek (29).

Hij glundert vlak na zijn finish in 30 minuten en 29 seconden. „Ik ben net naar Leiden verhuisd en zo onthaald worden in deze stad? Wat een sfeer!”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.