Recensie: Sempre Crescendo prikkelt door vitaliteit en toonvorming

© Foto PR

Lidy van der Spek
Leiden

Daar staan ze, veertien mooie meiden van ’Sempre Crescendo Madrigaal’ die minstens twee dingen gemeen hebben, geestdrift voor zingen, én hun glanzend zwarte kousenbenen. Verder is het eenheid in verscheidenheid.

Drie stemsoorten strijden bij toerbeurt om de voorrang die ze dan ook echt verdienen. Zelden hoorde ik inzetten die zo loepzuiver en zo absoluut gelijk klinken. Alsof je één stem, één instrument hoort, een soort verrukkelijk trompetgeluid, zoals in ’Summer is a-coming in’.

Waar hebben we het over? Sempre Crescendo Madrigaal zingt voor ons ’Vaughan Williams meets The Beatles’. Ook deze heel verschillende muzieksoorten hebben twee gevoelswaarden gemeenschappelijk; de zweem van nostalgie, en de romantische, zalig in het gehoor liggende meerstemmigheid, die schijnbaar makkelijk in te studeren is. Maar vergeet dat maar. Ritmische grappen, lastige opeenvolgende inzetten, aangenaam schurende harmonieën die je eigenlijk niet dissonant kunt noemen (bij The Beatles) en bovendien die pure zuiverheid.

Wat opvalt bij Sempre is de vitaliteit, de directe toonvorming, geen van onderaf genomen hijgnoot waar men tegenwoordig zo dol op is. Nee, pats de noot is er, de samenklank staat er, de melodieën lopen gestroomlijnd. Het gezamenlijk coloriet is als een kwarts heldere lentemorgen.

Dat heeft de in Moldavië geboren sopraan/dirigent, Luiza Dedîşin toch maar voor elkaar gekregen met haar adequate, joyeuze aanpak, elke partij scherp en enthousiast aangevend. Wat ze op de repetities genereert moet bepaald inspirerend zijn. En als je zo’n geweldige tweedejaars student piano van het Amsterdams Conservatorium kan strikken, met de vrolijk passende naam Louis Lallouette, dan zing je ’The Lark in the Morning’ fluitend!

Christmas Carols

Vaughan Williams liet zich voor zijn ’Four Seasons’ inspireren door oude Engelse folksongs, inclusief Christmas Carols. Zoals het gul gezongen ’And a happy new year’, en zo strak als een kokerrokje ’In Bethlehem City’. Op de piano galmen er belletjes en klokken in alle toonaarden.

Wanneer je wilt, is er heus nog wel iets aan te merken op dit koor, met name bij de (nog) wat zwakke alten vergeleken met de cool fiere mezzo’s; daar mag nog wel een dame bij. Een dikke pluim verdienen de sopranen, die werkelijk de sterren van de hemel zingen, de hoogst zwevende guirlandes vlinderlicht laten zwieren. De alten komen gelukkig goed aan hun trekken bij Beatles-songs als ’Yesterday’, ’Penny Lane’, ’You were only waiting for this moment to arise’ en ’Hey Jude’.

Ronduit een mix van verrassend jazzy arrangementen!

Concert: ’Vaughan Williams meets The Beatles’ door Studenten Muziek Gezelschap Sempre Crescendo Madrigaal onder leiding van Luiza Dedîşin, met Louis Lallouette (piano). Gehoord: 6-4, Waalse Kerk, Leiden.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.