Nieuwe roman Simone van der Vlugt op komst: ’Rembrandt was niet zo aardig’

Simone van der Vlugt: ,,Het wordt een smeuïg verhaal.’’

Simone van der Vlugt: ,,Het wordt een smeuïg verhaal.’’© Foto Hans van Weel

Paola van de Velde
Leiden

Geertje Dircx, de tweede liefde van Rembrandt van Rijn, is de hoofdpersoon in de nieuwe historische roman van Simone van der Vlugt.

De schrijfster, die haar boek op 27 augustus hoopt te presenteren, windt er geen doekjes om: ,,Rembrandt mag dan onze nationale held zijn, hij was niet altijd een even aardige man. Om van Geertje - met wie hij na de dood van zijn grote liefde Saskia als man en vrouw samenleefde - af te komen, heeft hij een smerig spel gespeeld. Hij heeft het arme mens zelfs in het spinhuis in Gouda laten opnemen.’’

Ander licht

Met haar roman hoopt Van der Vlugt een ander licht op de relatie tussen Rembrandt en het kindermeisje van zijn zoon Titus te werpen. ,,Het wordt een smeuïg verhaal’’, belooft ze. ,,Veel mensen weten het niet, maar hij heeft haar echt slecht behandeld. Rembrandt wilde van haar af, omdat hij verliefd was geworden op Hendrikje Stoffels. Maar hij had Geertje wel allerlei huwelijksbeloften gedaan’’, vertelt ze.

De beroemde 17e-eeuwse schilder trouwde echter nooit officieel met Dircx, domweg omdat hij dan zijn rechten op de erfenis van zijn veel te vroeg gestorven echtgenote Saskia zou verspelen.

Niettemin kwamen Geertje en Rembrandt in een slepende scheiding terecht. Het gekwetste kindermeisje wendde zich zelfs tot de huwelijkskrakeelkamer van Amsterdam. Die oordeelde uiteindelijk in 1649 dat de schilder alimentatie moest betalen, van ten minste 200 gulden per jaar. ,,Jonathan Bikker, conservator van het Rijksmuseum, heeft recent een nieuwe biografie van de kunstenaar uitgegeven. Daarin schrijft hij dat Geertje een manipulatieve vrouw was, die het slechtste in Rembrandt bovenhaalde. Dat vind ik niet fair. Ik zit echt in Team Geertje’’, zegt Van der Vlugt.

Lommerd

In 1650 werd Dircx, mede op aandringen van Rembrandt, opgesloten in het tuchthuis, waar ze vijf jaar vast bleef zitten. De straf was haar mogelijk opgelegd omdat ze sieraden van Saskia, die zij in haar bezit had, had beleend bij een lommerd. ,,Rembrandt heeft er alles aan gedaan om haar zo lang mogelijk in detentie te houden. Veel feiten zijn jarenlang bewust niet in de openbaarheid gebracht. Het beeld van onze nationale held mocht niet worden verstoord’’, aldus Van der Vlugt.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.