ZZ Leiden is te laat wakker: landskampioen Donar bezweert een crisis met zege in Vijf Meihal

Leiden

Net op het moment dat kampioen Donar in een crisis leek te zitten, kon Zorg en Zekerheid Leiden niet de energie vinden om de Groningers een nieuwe nederlaag toe te brengen.

Donar kwam naar de Vijf Meihal als de verliezer van zijn laatste vier wedstrijden, terwijl ZZ Leiden na de winst in de bekerfinale en de daaropvolgende klinkende competitiezeges in blakende vorm leek.

Er gingen al geruchten dat de Groningse succescoach Erik Braal moest vrezen voor zijn positie als ook Leiden Donar zou weten te kloppen. Vooralsnog kan Braal weer even rustig zitten, want zijn team toonde in de Vijf Meihal dat het nog niet afgeschreven wenst te worden.

Een en ander werd mede mogelijk gemaakt door ZZ, dat - bij uitzondering - de noodzakelijke focus leek te missen om de Noorderlingen zijn wil op te leggen.

,,We konden niet de agressie vinden die nodig was om deze wedstrijd te laten slagen’’, zei coach Rolf Franke. ,,Lastig, als je dat zelf weet maar het lukt toch niet. We kregen het uiteindelijk op de rit, alleen werd het veel te onrustig. We gingen overcompenseren, waardoor er te weinig samenspel was.’’

ZZ Leiden is te laat wakker: landskampioen Donar bezweert een crisis met zege in Vijf Meihal
ZZ-coach Rolf Franke spoort zijn team aan tijdens een time-out.
© Foto Hielco Kuipers

ZZ opende ronduit mat. De thuisclub schoot bijna alleen van afstand, en deed dat niet zo heel goed. Alleen Kenneth Simms probeerde een paar keer de basket aan te vallen, maar hij was wat ongelukkig in zijn acties. Donar deed dat beter. De Groningers kwamen er makkelijk langs, en creëerden zo open schotkansen.

Leiden liet het allemaal gebeuren en speelde in een veel te laag tempo. Op een bepaald moment gaf het scorebord 12-34 aan. Vanaf dat moment ging de thuisclub wel met een gevoel van urgentie spelen. Onder aanvoering van Maurice Watson Jr. knabbelde Leiden tien punten af van de fikse achterstand. Bij rust was het verschil nog wel aanzienlijk (31-43) maar met een fatsoenlijk derde kwart leek er nog wel wat mogelijk.

De Groningers kwamen echter weer met een run en bij 40-61 kon ZZ opnieuw beginnen. Via Watson en een sterk spelende Worthy de Jong (acht driepunters) lukte dat deels, alleen kwam het verschil maar niet onder de tien. Dat lukte pas vijf minuten voor tijd toen Darius Thompson ontsnapte voor een dunk.

Vanaf dat moment werd het een spannend treffen tussen twee gelijkwaardige teams. De Jong sloeg twee keer toe van afstand en na twee vrije worpen van Clayton Vette was het 82-83. ZZ moest met persoonlijke fouten de klok stoppen, alleen had het daar eerder zo weinig van gemaakt dat het Donar eerst niet op de vrijeworplijn kreeg. Dat lukte pas een paar seconden voor het einde, en er was geen tijd meer over voor een uitgespeelde driepunter.

Leiden gaat nog steeds aan kop, maar het zal bij de les moeten blijven om na het loodzware competitie-einde (nog zeven duels in april waaronder Den Bosch, Zwolle en twee keer Donar) nog steeds de koppositie te bekleden. ,,Dit was het bewijs dat we elke dag scherp moeten zijn’’, zei Franke.

,,Donderdag spelen we in Dordrecht, weer een ploeg die klaarstaat om ons te verslaan. Vandaag kan een keer gebeuren. Nu zorgen dat het niet nog eens gebeurt.’’

ZZ Leiden-Donar 82-85

(12-28, 19-15, 24-25, 27-17)

Scores ZZ Leiden: De Jong 28, Watson 22, Thompson 13, Vette 11, Simms 4, De Randamie 3, Ververs 1.

Meer nieuws uit ZZ Leiden