Wijk gaat zelf nieuwe buurt ontwerpen

Leiden

De in het burgerinitiatief Nieuw Leids Bolwerk (NLB) verzamelde bewoners van Leiden-Noord maken zelf een ontwerp voor het toekomstige Energiepark en aanpalend buurtje aan de Langegracht. Op 6 juni hopen zij het bouwwethouder Fleur Spijker (D66) te kunnen aanbieden.

De bewoners van omliggende wijken hebben de smaak te pakken, na hun succesvolle interventie tegen het plan van de MeyerBergman Erfgoedgroep (MBE). Die wilde op het terrein rond de energiecentrale een Leidse variant van hun Amsterdamse Westergasfabriek maken, met ook het Scheltemacomplex erbij. Met toenmalig wethouder Paul Laudy (VVD) had MBE al een intentieovereenkomst overgesloten.

Dat plan is nog niet helemaal van tafel, maar de nieuwe coalitie die vorig jaar aantrad besloot de overeenkomst niet te verlengen en de buurt meer zeggenschap te geven over wat er wel en niet komt in het gebied. ,,Nu willen we nog een stap verder gaan’’, zegt Aletta van ’t Hoog van het Nieuw Leids Bolwerk. ,,We willen het de gemeente makkelijk maken en een gebiedsplan aanbieden, geheel doorgerekend en haalbaar.’’

De bewoners krijgen ondersteuning van gebiedsontwikkelaars Bouwfonds Property Development (BPD) en Steenvlinder. Ook woningcorporatie De Sleutels en Stefan Witteman, de stedenbouwkundig architect van Nieuw Leyden, doen mee.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.