Leverpatiënt houdt indrukwekkende flashmob in hal LUMC [video]

Leiden

Jac van Vliet uit Rijnsburg staat op de wachtlijst voor een lever. Hij heeft nog een half jaar de tijd om een donor te vinden. Om het belang van nieuwe donoren te benadrukken hield hij vrijdagmorgen een flashmob in de hal van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Op de toon van alle Menschen werden Brüder, heeft Van Vliet een donorlied geschreven dat werd gezongen door het Rijnstreekkoor:

’Leven geven na een leven. Dat kan door uw groot geschenk. Dat wij leven mogen leven, kon alleen maar door uw gift. Toverdraden die verbinden wat u stof’lijk achterliet. En zo zijn wij nu verbonden, samen tot een hemels lied. Zij die donor zijn geworden, gaven ons een nieuwe start. En wij mogen verder kijken, zelfs de horizon voorbij. Want aan leven komt geen einde en wij staan nu hand in hand. Als een keten ongebroken, die de mensen samenbindt. Wat een mens kan doen voor de ander, is groter dan wij kunnen zien. Het stijgt boven d’aarde uit als sterren aan de hemelboog.’

Volgens Van Vliet gaat pas volgend jaar de nieuwe donorwet in waarbij iedereen donor is tenzij hij of zij het tegendeel aangeeft. Daarom doet Van Vliet zijn best om donoren te werven. Van Vliet liep 25 jaar geleden hepatitis B op na een bezoek aan Oekraïne.

,,Ik tilde een kindje op dat daar op de vuilnisbelt liep. Ze gaf mij een kusje. Ik had me die dag net geschoren en ik had een wondje. Daardoor heb ik de infectie waarschijnlijk opgelopen.” Hij kreeg levercirrose en heeft inmiddels kanker in zijn lever.

Meer nieuws uit Leiden