Jubilerende schermsportvereniging geeft demonstratie op Koornbeursbrug

Jubilerende schermsportvereniging geeft demonstratie op Koornbeursbrug
Leiden

Gehuld in witte pakken en zwartgehelmd stonden ze zondagmiddag op de Koornbeursbrug in Leiden. Vlak naast de kramen met modestoffen, waar het winkelend publiek inkopen deed.

Daar gaven jonge leden van de jubilerende Leidse schermsportvereniging AEW (Aanvallen En Weren) een demonstratie van hun kunnen. De schermsportvereniging viert dit jaar haar 95-jarig bestaan en wilde met een demonstratie laten zien hoe leuk de sport schermen is.

Wethouder Paul Dirkse opende om twee uur ’s middags de demonstratie en hield een duel met een van de jongste leden van AEW. Daarna speelden de leden enkele wedstrijden. Het waren zogeheten ’equipe-wedstrijden’, waarbij schermers in teams van alle leeftijden (schermen kan vanaf zes jaar) tegen elkaar strijden. Een-tegen-een-gevechten, maar het gaat uiteindelijk om de totaalscore van het hele team. De sporters gebruikten een degen. In de schermsport kun je ook spelen met een floret of sabel, maar die waren zondagmiddag niet te zien.

Het oudste erelid van AEW, de 95-jarige E. de Vos (en dus net zo oud als de vereniging zelf), was bij het jubileumfeestje aanwezig. Na de demonstratie gingen alle 65 leden van de schermsportvereniging eten in Grand Café de Burcht.

De Leidse schermsportvereniging traint wekelijks op maandag en donderdag in Oegstgeest.

foto taco van der eb

Meer nieuws uit Leiden