Slordig DIOK wint in Naarden

Slordig DIOK wint in Naarden
Bassets kwam niet door de verdediging van Amstelveen heen.
© Foto Taco van der Eb
Rugby

Opluchting bij DIOK na de zwaarbevochten 0-5 overwinning op directe concurrent RC ’t Gooi. Want de Leidenaars betaalden een

zware tol. De Portugese international Manuel Pinto moest zich na een trap tegen zijn hoofd aan het einde van de eerste helft laten vervangen door Mees van Oord en kwam op gezag van de referee niet meer terug binnen de lijnen. Stefan Noort, vorige week nog smaakmaker, had al te veel last van een hersenschudding die hij vorige week opliep en speelde niet, en ook Tom Altink moest met een zelfde blessure de strijd in Naarden vroegtijdig staken.

Wellicht dat de minimale overwinning verzachtend werkte, want het was niet best wat DIOK liet zien. Het spel was slordig, er werden te veel fouten gemaakt, line-outs waren niet goed en het balverlies was ronduit storend. ,,Vergeet niet dat ’t Gooi een goede ploeg is die dit allemaal afdwingt”, legde DIOKs driekwarten-coach Vuyisile Mbula uit.

De Zuid-Afrikaan nam zijn tijd om uit te leggen waarom zijn team zo had gespeeld. ,,’t Gooi is een fysieke ploeg die altijd naar voren speelt. Zij hebben een team dat je consequent onder druk zet en je geen ruimte geeft om je eigen spel te spelen.’’

Dat ondervond DIOK dus ook. Kwam het gevaar vorige week nog bij de Leidse driekwarters vandaan, die kregen in Naarden niet de ruimte voor een succesje. Het waren de voorwaartsen die met keihard werken de Leidenaars in de race hielden. Dat resulteerde, met nog vijf minuten op de klok, in een try, een coproductie van Ross Bennie Coulsen en Robin Moenen. Ook in de tweede rondgang werd het de slag om het middenveld, die door DIOK langzaam maar zeker werd gewonnen door lang op de helft van de tegenstander te strijden. Het rendement bleef echter uit, waardoor het onnodig spannend bleef. De thuisclub ging, in de extra tijd, nog een keer op avontuur maar werd vlak voor de lijn teruggefloten na ’crossing’. DIOK speelde de wedstrijd gecontroleerd uit en zet een grote stap voorwaarts naar een plek in de finale.

In Sassenheim is de ellende nog niet voorbij. The Bassets werd door Amstelveen, de nummer voorlaatst, op de pijnbank gelegd. Playing-coach Abel Ripine werd met een gebroken bovenarm afgevoerd, waarna de thuisclub, die ook Mark van Loon moest missen, gezien was. The Bassets verloor met 5-80.

Meer nieuws uit Sport Regionaal